LTO Noord kraakt evaluatie wateroverlast Noord-Holland

LTO Noord kan zich niet vinden in de conclusies van de evaluatie van de wateroverlast op 18, 19 en 20 juni in diverse delen van het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). 'Hiermee blijft de vertrouwensbreuk met de boeren bestaan', stelt waterbestuurder Kees Stoop vast.

LTO+Noord+kraakt+evaluatie+wateroverlast+Noord%2DHolland
© Han Reindsen

Woensdag behandelde het waterschapsbestuur het onafhankelijke evaluatierapport. HHNK erkende daarbij fouten te hebben gemaakt in de communicatie en de eigen zichtbaarheid. 'Daar trekken we zeker lering uit,' zegt hoogheemraad Siem Jan Schenk.

Dat er overlast ontstaat als er in zo korte tijd 150 millimeter water valt, is volgens Schenk onontkoombaar. 'Neemt niet weg dat we blijven zoeken naar manieren om die te beperken. De evaluatie laat in elk geval zien dat het watersysteem goed functioneert, mede ook door onze mensen in het veld.'

Vertrouwensbreuk blijft

Dat laatste waagt Stoop te betwijfelen. Hij ontving vanuit het gebied destijds al talloze meldingen van schuiven die te laat dicht of juist open waren gezet en waterbergingen die al veel eerder benut hadden moeten worden. 'Voor de gedupeerde ondernemers helpen de conclusies in dit rapport niet om het vertrouwen ter herwinnen.'

LTO Noord was mede daarom graag eerder bij de rapportage betrokken. 'Dit is een gemiste kans. De passage dat ondernemers te weinig via Twitter aan de bel trokken, waardoor de crisisbeheerorganisatie nog niet in actie kwam, is stuitend. Ze hebben gewoon gefaald. Er is te laat besloten om op te schalen.'

Ellende

Ook is er volgens LTO Noord te weinig waardering voor de rol die de boeren en loonwerkers hebben vervuld door zelf op cruciale plekken pompen in te zetten. 'Als dat niet was gebeurd, was de ellende helemaal niet te overzien.'

Volgens HHNK is er wel degelijk oog voor de rol van de ondernemers. 'Zelden is er op zo grote schaal bijgesprongen. Dat heeft ook zeker geholpen. Wel moeten we daarin de regie houden. De komende periode benutten we om samen met de landbouw te kijken hoe we dat goed kunnen structureren. Dat is niet voor niets ook een aanbeveling in het rapport.'

Zwakke plekken bekijken

De komende maanden worden ook de zwakke plekken in het watersysteem nog eens kritisch bekeken. Schenk: 'Dat is niet nieuw. Dat deden we al, ook voor deze calamiteit en dat blijven we doen. De overlast van juni is wel een wake-upcall om daar scherp op te blijven.'

HHNK en LTO Noord hebben in een gesprek donderdagmiddag afgesproken samen verder te kijken naar praktische verbeteringen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer