Nog geen uitsluitsel over vergoeding buitendijkse overstromingsschade

Update - Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan nog geen uitsluitsel geven over de vergoeding van de buitendijkse schade die boeren afgelopen zomer opliepen tijdens de overstromingen van de Maas. In antwoorden op Kamervragen van het CDA schrijft hij dinsdag dat het kabinet 'de wenselijkheid en mogelijkheden voor tegemoetkoming' nog verkent.

Nog+geen+uitsluitsel+over+vergoeding+buitendijkse+overstromingsschade
© VidiPhoto

Het gaat bij deze schadegevallen om de uiterwaarden van de Maas ten noorden van Boxmeer. Deze vallen buiten de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) die in werking werd gesteld na de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant.

Schade in de uiterwaarden is uitgezonderd in de Wts, schrijft Grapperhaus. De schaderegeling is van toepassing als de winterdijk, de primaire kering, doorbreekt of overstroomt. Of er voor de buitendijkse schade die afgelopen zomer is ontstaan een schadevergoeding komt, wordt momenteel onderzocht.


'Bij deze verkenning worden de aspecten consistentie van beleid, proportionaliteit, uitvoerbaarheid en precedentwerking betrokken. Dit traject kost evenwel tijd om te onderzoeken, mede gezien deze aspecten. Om die reden kan het kabinet hierover op dit moment nog geen uitsluitsel geven', aldus Grapperhaus.


Gemengde bedrijven

Bedrijven komen in aanmerking voor een schadevergoeding als tenminste 20 procent van de totale productie verloren is gegaan door het wassende water. Het CDA vroeg de minister wat dit betekent voor gemengde boerenbedrijven.

De bewindsman antwoordt dat voor de bepaling van de teeltplanschade per bedrijf en per productierichting wordt gekeken naar het productieverlies. In de praktijk betekent dit dat per gewas het productieverlies wordt bepaald.


• Bekijk wat er nog meer over de wateroverlast is geschreven

Grapperhaus laat in de Kamerbrief weten in de recente overstromingen geen aanleiding te zien voor een grotere dekking onder de brede weersverzekering. Volgens hem is de wateroverlast maar een van de voorbeelden van de gevolgen van frequenter extremer weer. Ook verzilting, ziekten en plagen in gewassen en de veehouderij zijn relevante aspecten waar sectoren hun bedrijfsvoering op zullen moeten aanpassen.


Risicomanagement

De financiële weerbaarheid van een onderneming door bijvoorbeeld het opbouwen van financiële buffers ligt in eerste instantie bij ondernemers zelf, schrijft de minister. Dit geldt ook voor het risicomanagement van ondernemers. Dat begint met zoveel mogelijk maatregelen nemen om preventief schade te voorkomen of in elk geval beperkt te houden.

'Voor zover risico's redelijkerwijs niet verzekerbaar zijn, is de Wts een laatste aanvullende publieke voorziening waar benadeelden terechtkunnen', aldus Grapperhaus.


RVO.nl heeft meldpunt voor afhandeling materiële schade

De Wts is een vangnet voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is. Naast teeltplanschade vallen bijvoorbeeld schoonmaakkosten en de evacuatiekosten van vee onder de regeling, die nog op goedkeuring uit Brussel wacht. Schade boven het bedrag van 17.183 euro wordt volledig vergoed. Voor schade onder dit bedrag geldt een tegemoetkoming van 65 procent. Bedrijven betalen maximaal 6.014 euro aan eigen risico. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een meldpunt geopend waar particulieren, ondernemers en andere organisaties tot 15 december terechtkunnen voor afhandeling van hun materiële schade. RVO.nl laat taxaties uitvoeren, verwerkt schadeformulieren en besluit namens de minister van Justitie en Veiligheid of en hoeveel wordt uitbetaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer