Kabinet heropent TVL-regeling met budget van 1,3 miljard euro

Het kabinet trekt in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro uit om bedrijven te ondersteunen die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt daarvoor weer van de plank gehaald.

Kabinet+heropent+TVL%2Dregeling+met+budget+van+1%2C3+miljard+euro
© Dirk Hol

De TVL geldt voor bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bedrijven die de omzetdrempel halen, krijgen 85 procent van de geschatte vaste lasten vergoed. De vastelastenregeling liep in het derde kwartaal af en was de afgelopen tijd alleen beschikbaar voor nachthoreca, maar wordt nu weer verbreed.

Bedrijven kunnen onder de nieuwe voorwaarden bijvoorbeeld ook steun aanvragen als ze in het tweede en derde kwartaal van 2021 geen TVL-steun kregen. Voor de TVL-regeling is in totaal 1,3 miljard euro beschikbaar.


De regeling wordt, zoals eerder in de coronacrisis, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 'De precieze openstelling wacht op goedkeuring van de Europese Commissie', meldt minister Stef Blok van Economische Zaken samen met minister Wopke Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.


NOW-steun niet terug

Een andere bekende steunmaatregel, de NOW, keert niet terug, schrijven de betrokken bewindspersonen. De loonsubsidie is 'een generieke, grofmazige regeling' die niet bij het korte maatregelenpakket past. Een risico is namelijk 'dat ook werkgevers steun krijgen die reguliere omzetverliezen hebben die niet te herleiden zijn tot de nieuwe beperkende maatregelen'.

Bovendien 'kennen we op dit moment juist de situatie dat bedrijven staan te springen om arbeidskrachten en er daarnaast in bepaalde sectoren voor langere tijd of zelfs structureel juist meer of minder werk zal zijn'. De NOW voorkomt dat mensen besluiten over te stappen naar sectoren waar juist een groot tekort aan arbeidskrachten is, zeggen de bewindspersonen.

Tientallen miljoenen euro's extra worden opzij gezet voor specifieke regelingen voor de landbouw, evenementen, de culturele sector en de sport. Zo blijft voor landbouwbedrijven de regeling Ongedekte Vaste Kosten beschikbaar, zodat zij op evenveel steun kunnen rekenen als niet-landbouwbedrijven.


Horecasluiting

Eerder in de coronacrisis werd de afzet van landbouwbedrijven geraakt door de volledige horecasluiting. Zo ver is het nu nog niet. Wel gaan er in Den Haag stemmen op om de sluiting die nu geldt vanaf 20 uur uit te breiden.

Als het aan de PvdA ligt, gaan de horeca en niet-essentiële winkels de komende weken dicht om de oplopende coronabesmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen terug te dringen. Dat zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken dinsdag voorafgaand aan het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het kabinet kondigde vrijdag strengere coronamaatregelen af. Zo moet de horeca om 20 uur sluiten en moeten niet-essentiële winkels zoals kleding- of elektronicazaken om 18 uur dicht. Maar dat gaat wat PvdA-Kamerlid Attje Kuiken betreft niet ver genoeg. 'Het is niet populair, maar ik denk dat het nodig is: kroegen sluiten, niet-essentiële winkels sluiten. En dan voor een korte periode, zodat je op een fijne manier de winter door kan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer