Kabinet verlengt coronasteunpakket tot maart

Het kabinet verlengt het economisch steunpakket aan ondernemers, bedrijven en werkenden tot en met maart. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.

Kabinet+verlengt+coronasteunpakket+tot+maart
© Dirk Hol

Werkgevers kunnen voor de maanden januari, februari en maart de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aanvragen zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen. Deze NOW 6 ligt op een vergelijkbaar niveau als de NOW 5-subsidie die momenteel aangevraagd kan worden.


De voorwaarden zijn vergelijkbaar. Zo moet een werkgever minimaal 20 procent omzetverlies hebben en blijft het vergoedingspercentage 85 procent. Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht. De volledige voorwaarden worden door het kabinet in januari bekend gemaakt. De NOW 6 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Steun aan zelfstandigen

Daarnaast vindt het kabinet het belangrijk dat er voldoende steun is voor zelfstandigen. De eerdere zogeheten Tozo was ingevoerd om de grote aantallen zelfstandigen snel van bijstand te voorzien. Per oktober is dit, gelet op de afgenomen aantallen, weer de reguliere bijstand voor zelfstandigen, de Bbz.

Daarbij zijn enkele voorwaarden versoepeld. Zo geldt er geen vermogenstoets en kan deze met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Het kabinet heeft deze versoepeling nu ook met drie maanden verlengd tot en met maart 2022. Hiermee worden zelfstandigen geholpen in de overbruggingsperiode, tot hun bedrijf weer op volle sterkte door kan.

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zijn in het eerste kwartaal van 2022 gelijk aan die van de huidige TVL. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30 procent omzetverlies lijden.

Het maximale subsidiepercentage blijft 100 procent. Een mkb-onderneming kan maximaal 550.000 euro ontvangen en grotere ondernemingen krijgen maximaal 600.000 euro. Hiervoor heeft het kabinet 1,9 miljard euro gereserveerd.

Belastingmaatregelen

Het belastinguitstel voor ondernemers was eerder al verlengd tot met 31 januari 2022. Het kabinet beslist in januari of verdere verlenging van het uitstel van betaling noodzakelijk is. De afspraken die Nederland heeft met België en Duitsland heeft over de belastingheffing van grenswerkers worden verlengd tot en met 31 maart 2022.

Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen is lopen wel af per 31 december 2021, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken. Het kabinet wil ook de coronafinancieringsregelingen KKC, GO-C, BMKB-C, BL-C en de Qredits-overbruggingsfaciliteiten in het eerste en tweede kwartaal van 2022 beschikbaar houden.

Verstorend voor economie

Het steunpakket is bedoeld om bedrijven en banen in stand te houden. Tegelijkertijd constateert het kabinet dat de coronasteun verstorend is voor de economie en dat het belastinggeld niet altijd op de juiste plekken terechtkomt. Nu de coronapandemie langer aanhoudt werkt het kabinet daarom aan een nieuwe balans tussen ondernemingsrisico en overheidssteun. Een langetermijnvisie over de vormgeving van het steunpakket wil het kabinet voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 klaar hebben.

Het kabinet verwijst voor vragen over het steun- en herstelpakket naar de daarvoor gemaakte
internetsite of het adviesteam op 0800-2117. Ondernemers kunnen zich ook richten tot de Kamer van Koophandel. Voor werkenden en werkzoekenden is een aparte site.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer