Amber Laan voorzitter Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt

Melkveehouder en landbouwadviseur Amber Laan (25) uit het Noord-Hollandse Warder is de nieuwe voorzitter van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK). Ze nam onlangs het stokje over van Joost Ruijter.

Amber+Laan+voorzitter+Hollands+Agrarisch+Jongeren+Kontakt
© HAJK

Laan behaalde in juli dit jaar haar master in Agrarische economie en beleid aan Wageningen University and Research. Ze werkt vier dagen per week als adviseur duurzame landbouw en melkt in maatschap met haar ouders en jongere zus tachtig koeien in polder Zeevang, een Natura 2000-gebied aan het Markermeer.


Als voorzitter van de belangenorganisatie voor jonge boeren en tuinders in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, wil Laan de banden met (regionale) overheden en andere partijen verstevigen voor de transitie van de landbouw. 'Het is echt noodzakelijk om in deze roerige tijden als jonge, ambitieuze boeren kenbaar te maken welke bijdragen wij leveren en kunnen leveren aan het oplossen van de maatschappelijke opgaven in het landelijk gebied.'

Hiervoor is het van belang dat jongeren weten wat de gebiedsprocessen voor de jonge boeren betekenen, stelt Laan. Maar ook dat zij de andere partijen laten zien wat er op een agrarisch bedrijf gebeurt. Dat maakte ze vorige week in het kennismakingsgesprek met de Noord-Hollandse landbouwgedeputeerde Ilse Zaal (D66) duidelijk.

'We hebben kritiek geleverd op de Voedselvisie 2020-2030 van Noord-Holland. De provincie wil dat alle agrarische bedrijven in 2030 natuurinclusief zijn. Het moet niet zo zijn dat alle bedrijven verplicht worden over te schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Juist de diversiteit van agrarische bedrijven in deze provincie is heel belangrijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer