Melkveehouders Zeevang dringen aan op ecologisch ganzenonderzoek

Melkveehouders in polder Zeevang willen een onderzoek naar het ecologisch effect en de waterkwaliteit van de ganzenpopulatie in de Noord-Hollandse polder. Ze zijn hierover in gesprek met natuurorganisaties, dorpsraden en gemeente Edam-Volendam. Dat liet melkveehouder Amber Laan uit Warder de leden van de Statencommissie Natuur, Landschap en Gezondheid onlangs weten.

Melkveehouders+Zeevang+dringen+aan+op+ecologisch+ganzenonderzoek
© Dirk Hol

Het nieuwe Natura 2000-beheerplan voor de polder dat het Noord-Hollandse provinciebestuur eind oktober vaststelde, maakt gecoördineerd ganzenbeheer mogelijk in het gebied langs het Markermeer. Dat bekent dat drie jagers de standganzen kunnen beheren. Dit is nodig vanwege het toenemend aantal ganzen. Partij voor de Dieren had om een debat gevraagd, volgens de partij is gecoördineerd ganzenbeheer ineffectief en niet conform geldende regels.

Volgens Laan is gecoördineerd ganzenbeheer echter een druppel op de gloeiende plaat. De resultaten uit het onderzoek kunnen mogelijk aanleiding zijn voor een verruiming daarvan, stelt ze. 'Het gaat niet alleen om de schade aan het gras en het agrarisch economisch beleid. Ook het ecologisch aspect vinden wij belangrijk, bijvoorbeeld ganzenpoep in het oppervlaktewater.'


Bovendien vrezen de boeren dat door het aantal ganzen de Natura 2000-doelstelling voor de polder niet gehaald wordt. Die voor polder Zeevang betreft de bescherming van negen vogelsoorten op grond van de Europese Vogelrichtlijn. Het gaat om de kleine zwaan, kolgans, grauwe gans, brandgans, smient, grutto, goudplevier, kievit en wulp. 'Door de enorme hoeveelheid ganzen wordt de populatie weidevogels teruggedrongen. Dat zorgt voor een ecologische onbalans.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer