Provincie Noord-Holland zoekt jong talent voor transitie

Provincie Noord-Holland gaat op zoek naar jonge enthousiaste boeren die de transitie in de landbouw willen vormgeven. Maandag werd in Provinciale Staten een initiatiefvoorstel van D66 en VVD aangenomen om agrarische bedrijfsopvolging te stimuleren.

Provincie+Noord%2DHolland+zoekt+jong+talent+voor+transitie
© Lex Salverda

Landbouwgedeputeerde Ilse Zaal (D66) constateert dat er een groot aantal factoren is waardoor jonge ondernemers terughoudend zijn om een bedrijf te starten of over te nemen. 'Denk aan onduidelijkheid over het toekomstperspectief en een goed verdienmodel. We hebben nu juist jonge enthousiaste boeren nodig om de transitie van de landbouw mogelijk te maken.'

In het voorstel wordt de aanbeveling gedaan om een onderzoek te starten naar de ontwikkelingen en bewegingen in de grondmarkt in brede zin om te kijken waar de drempels voor startende ondernemers liggen. Verder wordt geïnventariseerd op welke manier de provincie jonge ondernemers kan ondersteunen bij het opstarten of overnemen van een bedrijf.


Financiële steun

Gerichte coaching en samenwerking met ketenpartijen zoals de greenports en GroenPact behoren daarbij ook tot de mogelijkheden. Verder belooft de provincie om zowel naar nationale als Europese steun te zoeken voor de financiering van dergelijke trajecten.

Voorzitter Nico Verduin van LTO Noord regio West is blij met de aandacht van de provincie voor agrarische bedrijfsopvolging. ‘Het is voor jonge ondernemers best een uitdaging om die stap te zetten. Wel twijfel ik over de gekozen aanpak, ook omdat er onvoldoende contact is geweest met de agrarisch ondernemers. Er wordt veel over de boer gesproken en te weinig met.’


Gemiste kans

Dat is een gemiste kans, vervolgt Verduin. ‘We denken hier graag met leden van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK) in mee. Wij hebben samen veel kennis in huis, die beter benut zou moeten worden’, vindt de bestuurder.

Zaal bestrijdt dat de agrarische sector buiten de plannen is gehouden. 'De agrarische sector heeft te maken met veel veranderingen, zoals stikstofreductie en natuurbeheer. Wij zijn continu met elkaar in gesprek over de mogelijkheden die er liggen en over de impact van maatregelen op agrarische bedrijven. Daarbij proberen we hen op veel manieren bij te staan.'

De provincie wil ervoor zorgen dat de aantrekkelijkheid van de agrarische sector gewaarborgd blijft voor toekomstige ondernemers en medewerkers. 'Het actiever benaderen van jonge ondernemers en hun een podium bieden, zijn daarbij concrete uitkomsten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer