'Drempels weg voor nieuwe boer'

Ook de provincie moet hobbels wegnemen om de agrarische sector aantrekkelijk te maken voor jonge boeren. Ze zijn niet alleen hard nodig voor ons voedsel en de sierteelt. Dat geldt ook voor de uitdagingen op het gebied van klimaat en natuur, betogen Statenleden Arja Kapitein (D66) en Bas de Wit (VVD) van provincie Noord-Holland.

%27Drempels+weg+voor+nieuwe+boer%27
© Dick Breddels

Wie worden onze nieuwe boeren en hoe kan de provincie hen ondersteunen? Die vraag stond centraal tijdens een kennisbijeenkomst die onlangs werd georganiseerd door de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid (NLG) van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Sprekers waren onder meer een jonge akkerbouwer en vertegenwoordigers van de Rabobank, Toekomstboeren en Groen Pact. Doel was om te onderzoeken wat de provincie kan doen om de sector aantrekkelijker te maken voor bedrijfsopvolgers en zijinstromers.

D66 en VVD in Noord-Holland organiseerden de bijeenkomst. We hebben veel geleerd van de experts en denken dat de provincie daarop kan doorpakken. Onze oproep is helder. Benut de kansen op een breed gebied van doelstellingen met nieuwe boeren, denk aan de economische impact van regelgeving en benader mensen vanuit hun drijfveren om zich in te zetten voor ons voedsel en onze bloemen.


Nieuwe boeren nodig

We hebben (nieuwe) boeren nodig. In deze provincie heeft 60 procent van de bedrijven met een eigenaar ouder dan 55 jaar geen opvolger. Dit gaat met name om de kleinere bedrijven en bedrijven zonder verbredingsactiviteiten. Op basis van de inbreng van boeren en organisaties, zoals banken en het onderwijs, is de rode lijn helder. Toekomstige ondernemers zien vaak weinig perspectief in deze sector met een steeds negatiever imago en toenemende regeldruk.

Ze hebben veelal onvoldoende geld om de hoge investeringen (in met name de grond) te kunnen doen. De realiteit is dat het door de lage marges lang duurt om investeringen terug te verdienen. Desondanks zijn er gelukkig nog steeds mensen die met een idealistische motivatie, vanuit landbouwtechnologische uitdagingen of als ‘doener’/ondernemer graag agrarisch ondernemer willen worden.

Wij maken ons zorgen over de hoge drempels voor starters, inclusief bedrijfsopvolgers. Bij ieder bedrijfsbezoek vertellen agrariërs dat het hun grootste wens is dat een van hun kinderen het bedrijf overneemt. Daarnaast zeggen starters en zijinstromers dat ze graag een bedrijf willen, maar ook dat er zoveel obstakels zijn.

Zonder nieuwe boeren staat de vitaliteit van het platteland onder druk. De agrarische sector is kenmerkend voor ons landschap. 38 procent van de oppervlakte van Noord-Holland is agrarisch terrein. Boeren spelen ook een belangrijke rol bij het beheer van de natuur- en recreatiegebieden, als ook bij het waterbeheer.
Daarnaast levert de agrarische sector nationaal een bijdrage van 7,5 procent aan de economie. Denk aan de koe in de wei, maar ook de werkgelegenheid voor bijvoorbeeld jongeren die hun eerste baantje hebben als bollenpeller. Boeren horen bij Noord-Holland.


Maatschappelijke doelen

Werken in de agrarische sector betekent dat mensen een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen als voedselvoorziening, klimaatuitdagingen en innovatie. De provincie moet doorpakken met de adviezen van de experts. De land- en tuinbouw is fantastisch om in te werken en belangrijk voor ons allemaal. Wellicht kunnen we als provincie ondernemers helpen bij de te nemen hobbels als ze een bedrijf starten of overnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer