'De grenzen van het GLB worden bereikt'

Met het oog op de transitie waar de agrarische sector voor staat, had de politiek vier jaar lang aandacht voor het verdienvermogen van boeren en tuinders. Toch gaat het boereninkomen er wederom op achteruit. Dat blijkt uit het concept-Nationaal Strategisch Plan (NSP).

%27De+grenzen+van+het+GLB+worden+bereikt%27
© Dirk Hol

Deze Nederlandse invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) biedt weinig perspectief en zorgt voor meer onzekerheid. Een gemiddeld bedrijf gaat er op jaarbasis 5.000 tot 10.000 euro op achteruit.

Wie kan zo'n bedrag zomaar opvangen? Het raakt boeren en tuinders direct in hun portemonnee. Gezien de alsmaar langere lijst met opgaven die hen wordt opgelegd is dit onacceptabel. Wat is de achterliggende reden om het voor de boer zo ingewikkeld te maken?

Want ja, het GLB kan helpen in de transitie, maar dat betekent niet dat het GLB-budget daar maar voor kan worden gebruikt gebruikt. Het GLB waarborgt de stabiliteit van het boereninkomen. Ook moet het budget bestemd blijven voor agrarische doeleinden.

Het mag de politiek niet verbazen als boeren straks afhaken bij het GLB

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Door zaken zuiver en overzichtelijk te houden wordt het beste resultaat behaald. Het geld uit pijler 2, bestemd voor plattelandsbeleid, moet dan ook op het boerenerf landen. Ambities die daarbij niet passen, moeten ook niet worden betaald van GLB-gelden.


Uit de debatten over het NSP blijkt dat de politieke keuzes al zijn gemaakt: hogere ambities voor een lager budget. De vraag is of de politiek de consequenties overziet. Want hoewel uiteenlopende richtingen zijn aangehoord, ook van boerenbelangenbehartigers, is er te weinig met boeren gesproken om te begrijpen wat dit op het boerenerf doet.

Wat mij betreft is het duidelijk: grenzen worden bereikt. Het mag de politiek dan ook niet verbazen als boeren straks afhaken bij het GLB. Een gemiste kans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer