'Zo kan het niet uit!'

De komkommertijd is voorbij. De politiek is weer aan het werk en de scenario's vliegen ons om de oren. Er verscheen een polariserende studie over grootschalige onteigening en daarna een scenario over het intrekken van vergunningen.

%27Zo+kan+het+niet+uit%21%27
© Dirk Hol

Wij staan niet toe dat onze boeren rechteloos worden. Zo ga je niet met mensen om. Schandalig! Ook het langverwachte concept voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn werd gepubliceerd.

Al deze plannen lijken één ding gemeen te hebben: ze zijn gebouwd op een onterecht wantrouwen in boer en tuinder. Terwijl de agrarische sector uitblinkt in vakmanschap.

Het afpakken van grond, tot in detail ons vak voorschrijven, rechtsonzekerheid en polarisering: dat biedt geen perspectief. Op deze manier lopen we verder vast. Dwang en onhaalbare doelen zijn nooit een oplossing! Het ontwricht het boerenbedrijf, het is onhoudbaar en onbetaalbaar. Zo kan het niet uit!

Ook in de toekomst blijft de vraag naar gezond voedsel bestaan, dat gaat niet zonder emissies

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

We hebben gepleit voor een andere benadering, zowel in het stikstofdossier als bij water- en bodemopgaven. Want een feit is: ook in de nabije toekomst blijft de vraag naar gezond, eerlijk, vers en veilig voedsel bestaan. Dat gaat niet zonder emissies. Het vakmanschap van boeren en tuinders is onmisbaar om die emissies zoveel mogelijk te beperken. Zowel in het stikstofvraagstuk, als voor een gezonde bodem en schoon water.

We hebben laten zien dat we verder willen. Met voorstellen die we samen met anderen, van binnen en buiten de sector, opstellen. Daarvoor is vertrouwen nodig van de overheid. En de kans om als boer zélf te bepalen hoe zaken voor elkaar komen. Alleen dan gaan we met de juiste koers richting een duurzamere toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer