'Oproep voor perspectief'

Nederland ging half maart naar de stembus. Een kwart jaar later lijkt de formatie nog muurvast te zitten. Onderwerp van gesprek aan de formatietafel blijft de stikstofproblematiek.

%27Oproep+voor+perspectief%27
© Dirk Hol

In dat licht sprak ik afgelopen maandag in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek, naast nog veertien andere sprekers en organisaties. Daar heb ik nogmaals de noodzaak van ons gepresenteerde Stikstofplan Duurzame Evenwicht benadrukt om uit de stikstofcrisis te komen.

Want vanuit onze leden krijg ik één boodschap terug: zorg voor duidelijkheid en perspectief. Uit de samenleving en de politiek komen tot nu toe steeds veranderende en tegenstrijdige regels.

Maar tijdens het rondetafelgesprek kwamen wederom twee uitersten naar voren. Waar het ene kamp zich hardmaakt voor een nog snellere en hogere reductie, is er voor het andere kamp geen probleem en hoeft er helemaal niet zoveel te worden veranderd.

De politiek moet vanuit vertrouwen voor onze boeren durven te kiezen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Feit is: beide instellingen brengen onze leden geen stap verder. Om verder te kunnen komen, hebben we als LTO Nederland verantwoordelijkheid genomen. Dat was nodig; de huidige situatie is onhoudbaar. Met vijf andere partijen zijn we opgestaan om Nederland uit de stikstofimpasse te helpen.

Ons voorstel biedt ondernemers voor de toekomst namelijk wél perspectief. Daarmee willen we aan de slag, maar dat kan alleen als het nieuwe kabinet ons die ruimte geeft. De politiek moet vanuit vertrouwen voor onze boeren durven te kiezen. Erop vertrouwen dat zij zelf met oplossingen kunnen komen. Want je kunt niet alles in de hand hebben. Om een gezamenlijke koers te kunnen kiezen, moeten grenzen worden verlegd. Dan kunnen onze boeren laten zien dat ze het wel degelijk kunnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer