'Een weg uit het water'

Vorig weekend zijn delen van België, Duitsland en Nederland geteisterd door vreselijke overstromingen. In heel Limburg was het spannend of de dijken stand zouden houden. Niet te voorkomen was dat de land- en tuinbouw hierdoor zou worden geraakt. Gewassen liepen onder, dieren werden geëvacueerd. Nu de ergste periode voorbij lijkt te zijn, wordt de balans opgemaakt. Dat brengt onzekerheid en onrust met zich mee.

%27Een+weg+uit+het+water%27
© Dirk Hol

Maandag bracht ik samen met LLTB-voorzitter LLTB Léon Faassen, NAJK-voorzitter Roy Meijer en demissionair landbouwminister Carola Schouten een bezoek aan drie getroffen agrarisch ondernemers in Zuid-Limburg. De schade op zowel korte als lange termijn is aanzienlijk. In gesprek met hen zag en voelde ik emotie. Ook werd duidelijk met welke vragen zij zitten: Wat is precies de schade? Wat betekent dit voor de opbrengst? Maar ook: wat dekt de verzekering?

Wat enorm helpt, is het optreden van onze regionale organisaties. Er is gewerkt met een crisisteam, een noodlijn en er is uitstekende hulpverlening geboden. Daar wil ik mijn waardering voor uitspreken. Ook hebben veel leden collega's met een veehouderij geholpen met evacueren. Zij namen verantwoordelijkheid en zo ontstond saamhorigheid. Chapeau!

Het kabinet verklaarde de overstromingen in Limburg officieel tot ramp. Maar ook buiten Limburg, in Noord-Brabant, is een enorme wateroverlast en leven dezelfde vragen. Belangrijk is dat er lering wordt getrokken uit deze watervloed. Waterschap, provincie en gemeenten zijn aan zet. Het is zaak is dat zij onze boeren daarbij betrekken, want zij hebben lessen te delen.

Belangrijk is dat er lering wordt getrokken uit deze watervloed

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Ik wens iedereen die is geraakt door deze ramp veel sterkte toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer