'Samen voor agrarisch vakmanschap'

De internetconsultatie voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn staat nog tot 18 oktober open. Het nu voorliggende concept raakt de toekomst van boeren en tuinders en van de keten. De overheid bemoeit zich tot in detail met de bedrijfsvoering op het boerenerf.

%27Samen+voor+agrarisch+vakmanschap%27
© Dirk Hol

Afgelopen maand hebben wij, samen met collega-organisaties, veel gesproken met de politiek over alternatieven. Richting u, onze leden, deden we een oproep om de impact van het programma op uw bedrijf duidelijk te maken door net als ons een reactie in te dienen op de internetconsultatie. Wij maken een vuist en zetten hiermee onze reactie meer kracht bij. Voorbeeldbrieven hiervoor zijn te vinden op lto.nl/actieprogramma.

Deze plannen – ontwrichtend, zoals LTO-portefeuillehouder Tineke de Vries ze terecht heeft genoemd – gaan ook de rest van de samenleving aan. Nederland zou niet een land moeten zijn waar de overheid op de stoel van ondernemers gaat zitten en voor hen bepaalt wat ze wanneer en hoe moeten doen. We hebben daarom iedereen met een hart voor de Nederlandse boer en tuinder opgeroepen om zich hiertegen uit te spreken. Deze vorm van overheidsbestuur raakt ook hen.

Overigens zien steeds meer mensen welke megaopgaven op agrarisch ondernemers afkomen. De waardering voor de sector is er namelijk wel degelijk. Sterker nog: die is zelfs weer gestegen het afgelopen jaar, bleek onlangs uit de Agrifoodmonitor van Wageningen University & Research.

Nederland zou niet een land moeten zijn waar de overheid op de stoel van ondernemers gaat zitten

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Bovendien vinden mensen duurzaam geproduceerd voedsel steeds belangrijker. Dat kunnen Nederlandse boeren en tuinders dan ook als de beste, mits ze de ruimte krijgen om hun vakmanschap in te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer