Brexit kost EU kwart van export naar Verenigd Koninkrijk

De brexit heeft de handel tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) ernstig verstoord. In het afgelopen jaar daalde de totale Britse invoer uit de EU met bijna een kwart (24,8 procent), terwijl de uitvoer naar de EU met 13,1 procent daalde.

Brexit+kost+EU+kwart+van+export+naar+Verenigd+Koninkrijk
© Peter Smit

Dat blijkt uit een rapportage aan de landbouwcommissie in het Europees Parlement. Europese bedrijven lijden nu al exportverliezen door het Britse vertrek uit de EU, terwijl de fytosanitaire en veterinaire douanecontroles nog moeten worden ingevoerd.

Nederlandse Europarlementariërs vragen aandacht voor de export van pootaardappelen. Nederland had een levendige handel van ruim 18.000 ton per jaar. Dat ligt nu geheel stil. 'Het moet toch mogelijk zijn elkaars standaarden te erkennen?', zo merkte Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) op.


'En dan te beseffen dat 2021 nog maar een overgangsjaar was.' Ruissen vreest dat de echte consequenties pas komend jaar goed voelbaar worden. Dan beginnen de fysieke controles en eisen rondom formulieren.


Aanscherping controles

De Britse overheid scherpt op 1 januari de certificeringsplicht voor de meeste agrarische producten aan. De nieuwe eisen gaan in tussen 1 juli en 1 november 2022. Agrofoodondernemers die exporteren naar het VK hebben een Britse importeur of een eigen vestiging in het VK nodig om de certificering te regelen. Voor de handel met Noord-Ierland geldt een uitzondering.

Uit een Britse enquête is gebleken dat slechts een op de vier kleine importeurs klaar is voor de op handen zijnde veranderingen, terwijl een op de acht importeurs aangaf zich niet voor te kunnen bereiden op de invoering van controles. Het is al bekend dat de Britse douane nog niet eens het benodigde personeel heeft opgeleid en dat de softwareprogramma's van hun computerapparatuur niet aansluiten op de Europese systemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer