Britse boeren bezorgd om handelsdeal met Nieuw-Zeeland

Britse boeren zijn verontrust over het handelsverdrag dat hun regering met Nieuw-Zeeland heeft gesloten. Ze vrezen de concurrentie met de Nieuw-Zeelanders niet aan te kunnen, waardoor hun voorbestaan onder druk komt te staan.

Britse+boeren+bezorgd+om+handelsdeal+met+Nieuw%2DZeeland
© NFU

Met de handelsovereenkomst worden invoertarieven geschrapt. Ook zijn minder administratieve handelingen nodig bij handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Dit houdt onder meer in dat importheffingen, zoals voor rundvlees, lamsvlees, boter, kaas en appels, over een periode van vijftien jaar worden afgeschaft.

Volgens de Britse boerenorganisatie NFU is het gevolg dat Britse boeren direct moeten concurreren met hun collega's in Nieuw-Zeeland, die zij omschrijven als 'enkele van de meest concurrerende en exportgerichte producenten ter wereld'. Zonder tarieven kunnen Britse boeren – vooral veehouders, melkveehouders en tuinders – simpelweg niet tegen de Nieuw-Zeelanders op, stelt de NFU.


Levensvatbaarheid boerderijen onder druk

De productiekosten van de grondstoffen in Nieuw-Zeeland zijn lager, wat betekent dat ze voor een lagere prijs op de markt kunnen worden gebracht en toch winst kunnen maken. De NFU veest dat Britse boeren niet kunnen blijven concurreren, waardoor de levensvatbaarheid van veel boerderijen de komende jaren onder druk komt te staan.

Tegelijkertijd constateert de NFU dat Nieuw-Zeeland al een zeer open markt is, waardoor het voordeel voor exporteurs uit het Verenigd Koninkrijk beperkt is. Daarbij is Nieuw-Zeeland met 5 miljoen inwoners een veel kleinere markt dan het Verenigd Koninkrijk met 66 miljoen inwoners. De NFU vindt dat de regering duidelijk moet maken hoe de deal de Britse landbouw ten goed gaat komen.

De landen onderhandelen nog over de details van het verdrag. Daarbij garanderen ze dat binnenlandse producenten worden beschermd als een sterke stijging van de invoer optreedt, bijvoorbeeld door opnieuw invoerrechten op te leggen. De NFU kondigt aan deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer