Britse ban EU-pootgoed nadelig voor Nederland

De Britse ban op pootgoed uit de Europese Unie (EU) is nadelig voor de handel en teelt in pootgoed in zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk. De oplossing daarvoor moet komen uit onderlinge afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, stelt minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Britse+ban+EU%2Dpootgoed+nadelig+voor+Nederland
© Persbureau Noordoost

Het verbod op de handel in pootgoed is een politieke keuze. Het is het gevolg van de brexit en geen technische kwestie, antwoordt De Bruijn op Kamervragen van VVD'er Jan Klink. Van de handel in pootgoed tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk worden geen officiële statistieken bijgehouden.

Uit cijfers afkomstig van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat de EU naar schatting jaarlijks 25.000 tot 30.000 ton aardappelpootgoed naar het Verenigd Koninkrijk exporteerde. Een belangrijk deel daarvan komt uit Nederland. Omgekeerd wordt ook een vergelijkbare hoeveelheid jaarlijks vanuit het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd in de EU.


Impact niet exact in beeld

Het is niet bekend wat de financiële impact is van het wegvallen van deze goederenstromen voor Nederlandse telers, hun coöperaties en de handelshuizenbedrijven, stelt De Bruijn. Om de financiële schade te beperken, kunnen gedupeerde bedrijven gebruikmaken van de bestaande faciliteiten vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Zo zijn er bijvoorbeeld de brexitvouchers, waarmee advies kan worden ingewonnen voor het aanboren van nieuwe markten. Ook worden de mogelijkheden onderzocht of vanuit de Brexit Adjustment Reserve een brexitgerelateerd internationaliseringsprogramma voor gedupeerde bedrijven kan worden opgezet. De Brexit Adjustment Reserve is een fonds van de EU ingesteld om de negatieve gevolgen van de brexit voor het bedrijfsleven te compenseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer