Britten stellen importcontroles opnieuw uit

De Britse regering heeft nieuwe importcontroles op voedsel en agrarische producten opnieuw maanden uitgesteld. Dit betekent dat een aantal controles later wordt ingevoerd. De Britten wijten het uitstel aan de gevolgen van de coronapandemie, met name in de agrofoodsector.

Britten+stellen+importcontroles+opnieuw+uit
© Pixabay

De verplichting tot het vooraf melden van import van agrofoodproducten wordt per 1 januari 2022 ingevoerd. Dit zou aanvankelijk per 1 oktober 2021 gebeuren. De nieuwe eisen voor exportgezondheidscertificaten worden nu per 1 juli 2022 ingevoerd, in plaats van op 1 oktober 2021.

Fytosanitaire certificaten en fysieke controles op deze goederen bij grenscontroleposten worden nu ingevoerd op 1 juli 2022 en niet op 1 januari 2022, zoals eerder gezegd. Per 1 juli 2022 geldt de verplichting voor veiligheidsverklaringen voor invoerproducten. Dit stond gepland voor 1 januari 2022. De invoering van douanecontroles blijft ongewijzigd ten opzichte van de geplande datum, 1 januari 2022.


De regering stelt dat de coronapandemie voor bedrijven grotere gevolgen heeft gehad dan veel waarnemers aanvankelijk hadden verwacht. Dit geldt volgens de Britten zowel voor het Verenigd Koninkrijk (VK) als voor de Europese Unie. Er staat ook druk op de wereldwijde toeleveringsketens, veroorzaakt door een breed scala aan factoren, waaronder de pandemie en de gestegen kosten van het wereldwijde vrachtvervoer. Deze druk wordt vooral gevoeld in de agrofoodsector.

Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd heeft de regering besloten een deel van de nieuwe controles verder uit te stellen. Met name die met betrekking tot fytosanitaire goederen.

Het VK verliet op 31 december 2020 de interne markt en douane-unie van de Europese Unie (EU). Daarmee werd de natie een onafhankelijk handelsland en voert het dezelfde controles op inkomende goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld. De regering kondigde aanvankelijk een tijdschema aan voor de invoering van de laatste fasen van de controles op 11 maart, maar van die datum werd eerder al afgezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer