Arbeidstekort zorgt voor problemen Britse varkenssector

Zo'n 150.000 vleesvarkens moeten binnenkort in Groot-Brittanië worden gedood als het tekort aan arbeidskrachten niet wordt opgelost. Dat stelde president Minette Batters van de National Farmers Union woensdag tijdens een uitzending van BBC Newsnight.

Arbeidstekort+zorgt+voor+problemen+Britse+varkenssector
© Twan Wiermans

Door de brexit is er in Groot-Brittannië een tekort aan arbeidskrachten in met name de diverse agrarische sectoren. In de varkenssector wordt de situatie nu nijpend. Er is een tekort van 43 procent aan arbeidskrachten in de verwerkende industrie, met name een tekort aan uitbeners. En ook het tekort van 11 procent aan chauffeurs nekt de varkenssector.

Lang niet alle slachtrijpe varkens worden iedere week opgehaald. Daardoor raken de stallen langzamerhand overvol en de gewichten van de vleesvarkens lopen te hoog op. Het is nog maar de vraag of die te zware varkens nog wel geslacht kunnen worden, omdat de slachtlijnen daar niet op zijn berekend.


Overschot van 150.000 varkens

Volgens Batters gaat het om een overschot van zo'n 150.000 vleesvarkens. Dat moet binnen een week tot hooguit tien dagen worden opgelost, anders zullen die varkens gedood moeten worden om verdere welzijnsproblemen te voorkomen.

Batters meldde dat het nog niet is gelukt om met de overheid afspraken te maken over het toelaten van arbeidsmigranten. De claims van het ministerie dat er maar meer betaald moet worden, zodat Britse medewerkers de banen gaan invullen, verwerpt ze. 'Er worden al hoge salarissen betaald.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer