Schouten wil oplossing voor pootgoedhandel met Britten

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft de Europese Commissie onlangs nogmaals gewezen op het belang van markttoegang voor aardappelpootgoed van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Schouten+wil+oplossing+voor+pootgoedhandel+met+Britten
© Persbureau Noordoost

De bewindsvrouw geeft ook aan dat het voor Nederland niet mogelijk is om bilateraal met de Britten afspraken te maken over de import en export van pootgoed. Het is op grond van de Europese plantgezondheidsregelgeving voor lidstaten niet toegestaan om afzonderlijk hierover afspraken te maken met derde landen.

In een brief aan de Tweede Kamer beantwoordt Schouten de schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Jan Klink over deze kwestie. In zijn vragen verwijst Klink naar het artikel 'Britten sluiten grenzen voor pootgoed uit EU' dat Nieuwe Oogst in juli publiceerde. Volgens de minister is het in stand houden van de wederzijdse markttoegang niet zozeer een technische aangelegenheid, maar vooral een politieke keuze.


Onbelemmerde markttoegang

Schouten schrijft dat volgens de Europese Unie (EU) onbelemmerde markttoegang voor pootaardappelen vanuit een derde land alleen mogelijk is als dat land zich blijvend committeert aan de fytosanitaire regels van de EU. Het Verenigd Koninkrijk weigert dat en heeft als reactie op de voorwaarden die de EU stelt, zelf de import van pootaardappelen uit de EU aan banden gelegd.


De impact van het wegvallen van de pootgoedhandel met het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse bedrijven is bij de minister niet exact bekend. De Nederlandse Aardappel Organisatie schatte eerder dat over en weer tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk jaarlijks 25.000 tot 30.000 ton pootgoed wordt verhandeld.


Schade compenseren

Voor het inwinnen van adviezen over alternatieve markten voorziet de Nederlandse overheid onder meer in brexitvouchers voor het compenseren van omzetschade. Daarnaast worden volgens de minister de mogelijkheden verkend om vanuit de Brexit Adjustment Reserve iets te doen met de kosten die bedrijven maken voor de aanpassing aan de nieuwe situatie vanwege de brexit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer