Arbeidsbesparing belangrijk veredelingsdoel voor Sakata Seeds

Veredelingsbedrijf Sakata Seeds in Hoofddorp lichtte op hun demoveld in het Noord-Hollandse Zwaagdijk hun kijk op trends in groentegewassen toe. Volgens gewasspecialist Pieter Vermeulen is onder meer arbeidsbesparing een belangrijk veredelingsdoel voor de zaadfirma.

Arbeidsbesparing+belangrijk+veredelingsdoel+voor+Sakata+Seeds
© Job Hiddink

'Dat houdt in dat we rassen ontwikkelen met een hogere plukprestatie, minder teelthandelingen en lagere arbeidskosten. In de teelt van bosuien betekent het bijvoorbeeld een hogere schoningssnelheid. Hiermee proberen we het toenemende gebrek aan personeel in de sector op te vangen', aldus Vermeulen.

Ook probeert het Noord-Hollandse bedrijf op de klimaatverandering in te spelen door meloen- en flespompoenrassen te veredelen voor de teelt in Noord-Europa. Productontwikkelaar Hanna Bruinsma ziet dat de vraag naar lokaal en duurzaam geteelde producten toeneemt. 'De markt voor pompoenen groeit en de meloenenteelt is interessant vanwege de klimaatverandering.'


Bimibroccoli tegen voedselverspilling

Sakata bracht in 2006 al de broccoli-achtige merkgroente bimi op de markt. Dit gewas levert een positieve bijdrage aan het tegengaan van voedselverspilling. De bimi kenmerkt zich door de slanke, eetbare steel. 'Ook is dit soort zacht en zoet, dus je kunt elk deel opeten', zegt Bruinsma. 'Daarom hoef je de bimibroccoli niet te snijden en hoef je dus ook niets weg te gooien.


Het van oorsprong Japanse bedrijf heeft een breed assortiment met nicheproducten en is internationaal geörienteerd. Naast arbeidsbesparing zet het Sakata zich in voor het ontwikkelen van weerbare en resistente rassen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen en klimaatverandering.


De paarse bloemkool van Sakata Seeds zou volgens Hanna Bruinsma aantrekkelijker zijn in de winkelschappen.
De paarse bloemkool van Sakata Seeds zou volgens Hanna Bruinsma aantrekkelijker zijn in de winkelschappen. © Job Hiddink

Een voorbeeld is het nieuwe broccoliras Leonidas F1 met als voornaamste kenmerken een hoge schermpositie en een sterke gewasgezondheid. Daardoor kan de broccoli gemakkelijker en sneller worden geoogst en kan dit eventueel worden gemechaniseerd.

Tot slot probeert Sakata rekening te houden met de wensen van de consument door meer naar voren te treden met bijvoorbeeld verschillende kleuren snijbieten en snoeptomaten. Ook paarse bloemkool behoort tot het assortiment. Opvallende kleuren van groenten trekken aandacht van de mensen en paars wordt vaak gelinkt aan gezond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer