Omzet Rijk Zwaan groeit met 4 procent

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in het Zuid-Hollandse De Lier heeft in boekjaar 2020-2021 een netto-omzet van 498 miljoen euro behaald. Dat is een groei van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor, meldt het bedrijf op zijn website.

Omzet+Rijk+Zwaan+groeit+met+4+procent
© Nieuwe Oogst

Rijk Zwaan heeft in 2020-2021 geïnvesteerd in onderzoeks-, veredelings- en productiecapaciteit. 'We hebben een nieuwe veredelingslocatie voor tomaten, paprika's en aubergines geopend in De Lier', zegt bestuurslid en mede-eigenaar Ben Tax. 'Ook zijn we begonnen met de voorbereiding om onze zaadverwerkings- en opslagfaciliteiten in De Lier uit te breiden. In Dinteloord hebben we een nieuwe locatie voor hydrocultuursla geopend.'

Verder heeft het groenteverdelingsbedrijf de onderzoeks- en veredelingslocaties uitgebreid in onder meer Frankrijk, Japan, Spanje en Turkije, en er is geïnvesteerd in grotere productiefaciliteiten in Mexico. Rijk Zwaan herinvesteerde vorig jaar ongeveer 30 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dat kwam neer op 143 miljoen euro.


Technologieën

'Dankzij technologieën als kunstmatige intelligentie zijn we in staat het veredelingsproces te versnellen en telers sneller toegang te geven tot nieuwe groenterassen', legt Tax uit. 'Gemiddeld duurt groenteveredeling zes tot zestien jaar.'

Rijk Zwaan probeert ook in te spelen op teeltgerelateerde trends als machinaal oogsten, biologische productie, minder gebruik van chemicaliën en nieuwe methoden, bijvoorbeeld hydrocultuur. Ook introduceert het bedrijf nieuwe groenterassen om op consumententrends als 'gemak' en 'snacken' te reageren.

Rijk Zwaan heeft 3.600 mensen in dienst, waarvan 1.550 in Nederland en 2.050 in 37 dochterondernemingen wereldwijd. Met een marktaandeel van 9 procent blijft het groenteveredelingsbedrijf nummer 4 in de wereldwijde groentezadenmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer