Samenwerkende sierteeltbedrijven investeren in toekomst

De vijf sierteeltveredelaars die samenwerken onder de naam Breeding Accel, hebben in het Gelderse Wilp een laboratorium in bedrijfsverzamelgebouw PlantXperience in gebruik genomen. Het doel van de veredelaars is om samen in de moleculaire afdeling de time-to-market van de verschillende gewassen van partners te verkorten.

Samenwerkende+sierteeltbedrijven+investeren+in+toekomst
© LLTB

De bedrijven investeerden in de nieuwste apparatuur en verenigen een deel van hun onderzoekscapaciteit nu in Gelderland. Moleculair biologen, bio-informatici en fytopathologen werken daar samen aan innovatieve moleculaire veredelingstechnieken.

De time-to-market van uitgangsmateriaal en de doorlooptijd van de veredelingscyclus worden door de gezamenlijke investering korter. Planten hoeven niet helemaal te worden opgekweekt om conclusies te kunnen trekken, want op DNA-niveau komen onderscheidende eigenschappen al aan het licht. 'Ik kan nu aan de genen al zien welk uitgangsmateriaal bijvoorbeeld de mooiste kleur blauw oplevert', stelt moleculair bioloog Koen Pelgrom van Schoneveld Breeding.

Breeding Accel ontstond in 2014 en bestaat uit KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding, Sion Young Plants en Fresh Forward. Alle partners staan voor dezelfde uitdagingen, maar allemaal in een ander gewas. De bedrijven denken door slim samen te werken elkaar verder te helpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer