Zeldzame Nederlandse appelrassen geplant als erfgoed in Randwijk

De erfgoedcollectie van Centrum Genetische Bronnen (CGN) in het Gelderse Randwijk is uitgebreid met 34 zeldzame appelrassen. CGN wil met de erfgoedcollectie voorkomen dat typisch Nederlandse appelrassen uitsterven. Dat kan gebeuren, omdat deze variëteiten niet meer interessant zijn voor commerciële teelt.

Zeldzame+Nederlandse+appelrassen+geplant+als+erfgoed+in+Randwijk
© Guy Ackermans

Het genetisch materiaal van oude rassen als de Jasappel, Echtelds zoet en Glorie van Holland blijft op deze manier beschikbaar voor toekomstig onderzoek en veredeling. Bij het inkruisen van nieuwe appelsoorten kunnen bepaalde genen van deze rassen van pas komen. De oudste rassen in de collectie zijn al verzameld in 1976.

Het CGN is onderdeel van Wageningen University & Research en beheert de erfgoedcollectie in Randwijk. Het is een appelboomgaard die uit bijna tweehonderd erfgoedrassen bestaat, waarvan het merendeel uit Nederland afkomstig. In totaal groeien er zeshonderd bomen. Aan de collectie worden sinds 2019 elk jaar dertig van de meest bijzondere en kwetsbare inheemse Nederlandse appelrassen toegevoegd.

Appels worden nu wereldwijd geteeld, maar oude rassen zijn minder geschikt voor moderne teeltmethoden. CGN wil voorkomen dat oude rassen uit beeld verdwijnen en levert ook enthout voor onderzoek en veredeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer