Europese appelproductie volgend jaar 10 procent groter

De Europese appelproductie stijgt in 2021/2022 naar verwachting 10 procent. De oogst komt dan uit op 12,5 miljoen ton, 8 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. De toename wordt vooral veroorzaakt door een grotere oogst in Polen. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Europese+appelproductie+volgend+jaar+10+procent+groter
© VidiPhoto

De appeloogst in het Oost-Europese land ligt waarschijnlijk 27 procent hoger dan het voorgaande jaar. Dat komt door een geschatte toename van het geoogste areaal met 7 procent en door gunstige weersomstandigheden. Het grote Poolse appelaanbod leidt in combinatie met lage prijzen mogelijk tot een toename van het aantal appels dat de verwerking in gaat.

Dat percentage stijgt van 29 procent in 2020/2021 naar 34 procent in 2021/2022. Naar verwachting worden in totaal 7,8 miljoen appels verkocht op de versmarkt, wat 2 procent meer is op jaarbasis. 4,1 miljoen ton is bestemd voor de verwerking.


Nederland tweede leverancier

De meeste geïmporteerde appels in Duitsland kwamen vorig jaar uit Italië, Nederland en Frankrijk, blijkt uit cijfers van Statista. De Duitsers importeerden 231.832 ton appels uit Italië, 71.244 ton uit Nederland en 49.311 ton uit Frankrijk.

Polen stond op de zesde plaats en leverde 34.245 ton appels. Onder de tien belangrijkste appelleveranciers waren er drie niet EU-lidstaten: Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Duitsland is een van de grootste appelimporteurs wereldwijd.


Appelconsumptie en een gezonde leefstijl

Verder neemt ook de Europese appelconsumptie komend jaar toe. Dat meldt de Europese Commissie in een rapport over de kortetermijnvooruitzichten voor de EU-landbouwmarkten in 2021. Dat komt vooral door lagere prijzen en een groeiend bewustzijn voor een gezonde levensstijl.

De consumptie van verse appels per hoofd van de bevolking in de EU zal volgens de onderzoekers op een hoog niveau blijven, namelijk 15,3 kilo. Ook de consumptie van verwerkte appels neemt mogelijk toe, naar ongeveer 8 kilo per hoofd van de bevolking. Dat is een toename van 9,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer