Mobiele sappers draait op volle toeren

Voor het team van de Welsumse sapmobiel zijn het momenteel de drukste dagen van het jaar. Op locatie kan zo'n 800 kilo fruit per uur worden omgezet in vers sap.

Tonnie Visch is een van de bouwers van de mobiele installatie. 'Er kwam jaren geleden een Duitse perscombinatie in Welsum om fruit te persen. Toen ontstond het idee om zelf een dergelijke machine te maken. We zijn nog een paar keer in Duitsland geweest om te kijken hoe zij in de praktijk werken. Nu draaien we al geruime tijd op volle toeren met onze eigen blokpers. Ons werkgebied in de oogsttijd is vooral het midden en oosten van het land. En we zijn dus vaak op locatie bij fruittelers en boerderijwinkels.'

Boeren en burgers kunnen hun oogst aanleveren met een minimumgewicht van 75 kilo. En na een uurtje kunnen ze hun eigen verpakkingen met fruitsap weer inladen. Bij boerderij De Kruisbrink in Toldijk gaat het sap meteen de boerderijwinkel in. Iris Garritsen van De Kruisbrink heeft voor de sappers de nodige appels van haar eigen boomgaard geplukt. 'Wij hebben vooral veel oude appel- en perenrassen staan waarvan we dit jaar zo'n 3.000 kilo laten persen tot sap.'

Volgens Garritsen zijn niet alle rassen geschikt om in de pers te verdwijnen. 'We hebben ook appelrassen die we langer aan de boom laten afrijpen. Als we ze nu zouden verwerken, krijg je een erg zoet sap. Wij willen juist een diepe fruitsmaak. Dat vinden we zelf lekkerder. En onze klanten in de boerderijwinkel ook.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer