Appelbomen nemen beter stikstof op in voorjaar

Appelbomen zijn beter in staat om stikstof in het voorjaar op te nemen dan in het najaar. Dat blijkt uit een proef van Nieuw-Zeelandse onderzoekers. Hierbij keken ze naar welk tijdstip van stikstoftoediening het best tegemoetkomt aan de behoefte. Ook is onderzocht hoeveel stikstof terugkomt in de bodem via afgevallen blad en snoeihout.

Appelbomen+nemen+beter+stikstof+op+in+voorjaar
© Job Hiddink

Uit de proef bleek een stikstofgift in het voorjaar twee keer zo efficiënt is als in het najaar. De voorjaarsgiften dragen bij aan een hoger gehalte in de vruchten, bladeren, knoppen en eenjarig hout. Voor het stikstofgehalte in de wortels, stam en takken maakte het niet wanneer de bemesting werd uitgevoerd.

Verder bleek dat volwassen bomen in staat zijn de variatie in stikstofbeschikbaarheid tijdens het seizoen te bufferen door opgeslagen stikstof te mobiliseren en het uit de bodem op te nemen. Snoeihout en afgevallen blad dragen voor 1 tot 1,5 procent bij aan de jaarlijkse stikstofbehoefte van de appelboom.


Bladvertering

Verder werd ureum toegediend om de bladvertering te bevorderen. Dat draagt bij aan een hoger stikstofgehalte van de bodem in het voorjaar. Bij het onderzoek is gebruikgemaakt van calciumnitraat. Deze meststof is gedurende vier weken vanaf een maand na volle bloei of tijdens vier weken vanaf een week na de oogststart meegegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer