Noteringen boerderijkaas 15 cent omhoog

Alle noteringen voor kaas, gemaakt op de boerderij, zijn met 15 cent per kilo gestegen. Dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

Noteringen+boerderijkaas+15+cent+omhoog
© DIRK HOL

De handel in kaas van de boerderij liep in de zomermaanden zoals altijd wat stroever. Maar inmiddels is de afzet weer op een behoorlijk peil, aldus de noteringscommissie. Er is veel aanvoer, maar vrijwel alle kaas wordt ook weer vlot verkocht. De kaas gaat vooral jong weg. De voorraad oude kaas is erg klein en krijgt ook geen kans om te groeien.

Volgens de noteringscommissie heeft de Vakbeurs Foodspecialiteiten, eind september in Houten, een impuls gegeven aan de kaasmarkt. Op deze beurs tonen kaashandelaren hun assortiment en zij geven aan veel vertrouwen te hebben in de markt voor de komende maanden.

Dit betekent dat de noteringen in de huidige zuivelmarkt omhoog kunnen. Daarmee wordt ook tegemoet gekomen aan het hogere kostenniveau op de bedrijven. De commissie heeft besloten om in oktober alle noteringen met 15 cent per kilo te verhogen. De stemming is goed. Voor eerstekwaliteit kaas (gemaakt op de boerderij) van 16 kilo ligt de notering nu op 5,30 euro per kilo. In 2020 was dat nog 4,95 euro per kilo en in 2019 lag deze notering op 4,55 euro per kilo.


Zuivelmarkt gunstig

De zuivelmarkt is vast gestemd. Dat wil zeggen dat de prijzen op een behoorlijk niveau liggen en de verwachting is dat ze ook niet snel zullen dalen.


Vloeibare producten zijn al langere tijd duur en inmiddels is ook de kaasprijs wat verder opgelopen. Een belangrijke oorzaak is een gebrek aan melk. Er is op dit moment blijkbaar meer vraag dan aanbod. Dit is duidelijk zichtbaar in de notering voor rauwe boerderijmelk. Op de spotmarkt liggen de prijzen dicht bij de 0,50 euro per kilo. Iedereen kan melk gebruiken, maar er is niet eenvoudig aan te komen.

De noteringscommissie verwacht dat dit ook gevolgen krijgt voor de prijs die fabrieken uitbetalen.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer