Twentse kaasboerin maakt het in Amerika

Marieke Penterman wilde eigenlijk veearts worden, maar runt nu een kaasmakerij in de Verenigde Staten. Ze zette het bedrijf helemaal zelf op. Haar man ontfermt zich over het melkvee.

Twentse+kaasboerin+maakt+het+in+Amerika
© Marieke Gouda

Marieke Penterman-Ter Keurs is geboren in het Twentse Weerselo, waar ze opgroeide op het melkveebedrijf van haar ouders. Ze woont nu met haar man en vijf kinderen op een melkveebedrijf in het Amerikaanse Thorp. Penterman miste de kaas uit Nederland, dus begon ze deze zelf te maken. Met groot succes, want ze sleepte diverse prijzen in de wacht.

In eerste instantie was het idee dat Penterman een beetje kaas ging maken. Maar nu produceert ze, samen met haar medewerkers, duizenden kazen per jaar. Dat doet ze in de kaasmakerij die tegenover de stal is gebouwd.


Geleid door vrouwen

Opvallend is dat het bedrijf grotendeels wordt gerund door vrouwen. Op bijna alle afdelingen van haar bedrijf heeft een vrouw de leiding. Daar heeft Penterman bewust voor gekozen. 'Maar maak je geen zorgen, we discrimineren mannen niet', zegt ze.

Penterman verkoopt haar kaas onder de naam 'Marieke Gouda'. Al haar kazen dragen een etiket met haar foto en naam erop. Op die manier vertelt de kaasboerin haar verhaal aan de consument en weet ze zich te onderscheiden van andere kaasproducenten.

De kazen worden verkocht in onder andere supermarkten, restaurants en speciaalzaken. Penterman levert eveneens aan de groothandel. Verder is de kaas op haar erf te koop. In haar eetcafé op de boerderij kunnen bezoekers ervan proeven. Een kok bereidt hier een grote hoeveelheid verschillende ontbijt- en lunchgerechten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer