Directeur KWS Benelux: 'Gok niet met vroegheid maisteelt'

De vroegheid van de maiskorrel vraagt meer aandacht bij de maisteelt, stelt directeur Jan Bakker van KWS Benelux. Dit mag volgens hem niet uit het oog worden verloren. 'Sommige ondernemers willen meer opbrengst en gaan voor een later ras. Dat is gokken, wat dit jaar verkeerd uitviel.'

Directeur+KWS+Benelux%3A+%27Gok+niet+met+vroegheid+maisteelt%27
© Twan Wiermans

Volgens Bakker zijn veel maistelers in 2018, 2019 en 2020 verwend met extreme tropische omstandigheden, waardoor de mais snel afrijpte. Dit jaar was het andere koek, hoewel hij niet van een extreem koude zomer spreekt.

'Met extreme jaren mogen we niet rekenen. Zomers zoals in 2021 zijn er wel meer. Ook dan moet de mais tijdig rijp kunnen worden. Natuurlijk, door het koude en lokaal natte voorjaar zaaide een aantal ondernemers laat in mei of zelfs in juni. Daar moeten ze met de vroegheid van het ras rekening mee houden. In de praktijk signaleer ik dat dit niet altijd gebeurde.'


FAO-getal

Daarbij moeten telers kijken naar de rijpheid van de korrel, zoals het FAO-getal toeschrijft, vindt de directeur van KWS Benelux. 'Helaas worden vaak appels voor citroenen verkocht. Vroegrijpheid gebaseerd op het gemiddelde drogestofpercentage van snijmais op proefvelden geeft vaak een vertekend beeld. Heb je vroegrijpheid nodig, zoals dit jaar, dan is het er niet.'

Het zou volgens Bakker daarom goed zijn dat kuilanalyselaboratoria een overzicht kunnen geven van de drogestof- en zetmeelgehaltes van de mais, opgedeeld naar ras, zaaidatum en oogstdatum per regio.

'Dit geeft de praktijk zeker in een normaal jaar als 2021 veel helderheid over welke rassen nu echt vroeg zijn. Het is zelfs nog beter om gewoon het FAO-getal van de korrel te kennen. In het drogestofpercentage van de plant zit te veel ruis.'


Vroege rassen

Datzelfde geldt voor de indeling in vroegheid. 'Telers zijn natuurlijk gebaat bij een hoge opbrengst en een laag FAO-getal, waardoor een ras vroeg lijkt. Zo was de categorie middenvroeg voorheen tussen de 220 en 240. Nu reikt deze tot een FAO van 265. Steeds meer mais wordt in de communicatie onder de gewenste groep vroeg ondergebracht. Hierdoor denk je een vroeg ras te kopen, terwijl dit eigenlijk een middenvroeg ras is.'

De directeur van KWS Benelux verwacht dat volgend jaar geen onderzaai wordt toegepast. Het valt niet altijd mee en de inspanningen worden niet beloond. 'Het uitstel was dit jaar goed voor telers met problemen. Ze hebben al genoeg trammelant met al die regels. Met aandacht voor een tijdige zaai en de juiste vroegrijpheid is het mogelijk tijdig een vanggewas te zaaien. Dat heeft ook voordelen voor de teelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer