Vooraf voer mengen zorgt voor constant rantsoen aan voerhek

Iedere dag hetzelfde rantsoen aan het voerhek. Melkveebedrijf Ausema in het Groningse Sint-Annen laat hiervoor het voer mengen. Zo kunnen de koeien niet selecteren aan het Weelink-voerhek.

Vooraf+voer+mengen+zorgt+voor+constant+rantsoen+aan+voerhek
© Jan Pitt

'Veel boeren kiezen hiervoor vanwege het arbeidsgemak. Ik heb zelfs een klant met een voermengwagen. En natuurlijk omdat in de hele kuil het rantsoen hetzelfde is. Zo heeft Ausema het rantsoen klaar tot en met april', stelt Henk Korterink van Wielink Agrarisch Handelsbedrijf, dat het mengen verzorgt.

Voor Melkveebedrijf Ausema is het belangrijk dat de dieren niet selecteren. 'Vroeger werden bij een Weelink-voerhek de blokken mais en kuilgras om en om gezet. Op stalniveau kan dit kloppen, maar de dominante dieren pakken toch het meest smakelijke voer. Individuele koeien kunnen daarbij in de problemen komen', zegt Korterink.


Voldoende droge stof

Voorwaarde voor een mengkuil is dat de producten voldoende droge stof hebben. 'Bij een natte kuil worden de voedingsstoffen omgezet en wordt de kuil zuur. Verder kun je het best een redelijke kuil mengen met een smakelijke kuil. Dat compenseert elkaar.'

Een bijkomend voordeel is dat de kans op broei kleiner is, weet Korterink. 'Weliswaar maak je sommige kuilen twee keer open, maar door de mix van mais en gras wordt de kuil verdicht. Er zit veel meer ton in een kuub dan bij een gewone graskuil. Hierdoor zit er ook amper lucht in de kuil. En met één kuil open ligt de voersnelheid hoog.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer