NAK: consumptie- en zetmeelaardappelen toetsbaar op Mcf-besmetting

Voor akkerbouwers is het vanaf nu mogelijk consumptie- en zetmeelaardappelen, die worden geteeld op een perceel besmet met Meloidogyne chitwoodi en fallax (Mcf), te laten toetsen op het vrijzijn hiervan. Dat meldt keuringsdienst NAK.

NAK%3A+consumptie%2D+en+zetmeelaardappelen+toetsbaar+op+Mcf%2Dbesmetting
© Eigen Foto

Het beleid omtrent Mcf is sinds 2019 gewijzigd. Na een vondst moeten in het volgende jaar, binnen een straal van een kilometer, NAK-pootaardappelen worden onderzocht en vrij bevonden. Anders ontvangt de teler geen NAK-certificaat. In de jaren daarna geldt de verplichting tot onderzoek voor NAK-pootaardappelen binnen het topografische perceel.

De verplichting wordt opgeheven als in twee opeenvolgende aardappelteelten op het besmette perceel de geoogste aardappelen zijn onderzocht en vrij verklaard van Mcf. Ook is het nu mogelijk om consumptie- en zetmeelaardappelen, die worden verbouwd op een Mcf-besmet perceel, te laten toetsen op het vrij zijn van het aaltje.

Het is belangrijk vooraf te realiseren dat een vondst leidt tot een nieuwe 'cirkel' in het volgende jaar en het ook effect kan hebben op de afzet van de aardappelen. Dat geldt vooral voor export naar derde landen. De NAK heeft een aanvraagformulier beschikbaar voor telers die een perceel willen laten toetsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer