Op veel plaatsen groene maisplanten en rijpe korrels

Door een gebrek aan warme dagen ging het afrijpingsproces vaak anders dan voorgaande jaren. De planten bleven groen, terwijl de korrels wel goed afrijpten.

Op+veel+plaatsen+groene+maisplanten+en+rijpe+korrels
© Nely van den Oetelaar

Terwijl in het zuiden veel mais al in de kuil zit, wordt in het noorden nog volop gehakseld. Nu de herfst intreedt, wordt het voor sommige ondernemers lastig om de mais voldoende droog van het land te halen. De regen maakt de oogst zelf ook lastig.

Bij Pieter Peters in Oirschot werd woensdag de snijmais gehakseld. Zijn positieve ervaringen met maiskolvensilage (mks) heeft hem doen besluiten het product ook dit jaar te voeren. Omdat hij zijn eigen mais hard nodig heeft, is een lading mks aangekocht.Elders wordt ook aan deze oogstvorm met een hoge voederwaarde gedacht. Marco Heijblok in Hippolytushoef maakt van een kwart van de mais mks, wat dit weekend samen met de snijmais en voederbieten in een mengkuil gaat. Hij heeft veel gras in de kuil met een matig eiwitgehalte. 'Daarbij willen we veel ruwvoer omzetten in krachtvoer, zodat we minder krachtvoer hoeven aan te kopen. Dit is een probeersel.'


Hoge opbrengst

Bert Wissels in Hengelo houdt het bij snijmais. 'Door het massale gewas is de verhouding stengel-kolf anders dan andere jaren. Ik ben benieuwd naar de voederwaarden. De opbrengst was met 55 tot 60 ton product goed. De onderzaai lukte prima.'

Corné Rommens in Hoeven is ook tevreden over zijn mais en onderzaai. 'De korrel is mooi rijp. Er kwam pakweg 52 ton van 1 hectare. Het oogsten ging super, er staat een mooie snede gras onder. Hierdoor heeft de grond extra draagkracht en komt er geen slib op de weg.'


Uitstel voor onderzaai mais

Wel baalt de Brabantse melkveehouder wat van het beleid, nu er uitstel is gekomen voor de onderzaai van mais. 'Natuurlijk is onderzaai goed voor de bodemstructuur en geeft het extra stikstof. Ik denk dat met dit uitstel volgend jaar niemand meer onderzaai toepast. En ook wij onderzaaiers zijn hier nu de dupe van, door het verhogen van de korting op de stikstofgebruiksnorm voor mais bij het scheuren van grasland.'

Roelof de Jong in Abbega weet niet of de mais rijp wordt. 'De pitten zijn wat zoetig, maar nog niet hard.'


• Lees meer in het Maismeetnet-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer