Groente en fruit uitgedeeld tijdens Dutch Food Week

Fruit uitdelen en het gesprek aanknopen over gezonde voeding. Dat gebeurde donderdag op Openbare Basisschool Harlekijn in Blerick. De actie maakt deel uit van de Nationale Groente- en Fruitdag in de Dutch Food Week. 'Ons voedsel draagt bij aan de bestrijding van ziektes', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

Groente+en+fruit+uitgedeeld+tijdens+Dutch+Food+Week
© Laurens Eggen

Basisschoolkinderen sjouwden donderdag met kratten appels om het fruit uit te delen aan leeftijdgenoten. Voorafgaand aan het initiatief gingen directeur Myra Leenen van Openbare Basisschool (OBS) Harlekijn in Blerick en LLTB-hoofdbestuurder Susanne Görtz het gesprek aan over het belang van gezonde voeding voor de jeugd.

'Door een ongezonde leefstijl ontwikkelen steeds meer kinderen in deze regio chronische ziektes met als gevolg dalende leerprestaties en sociale ongelijkheid', zegt Görtz. 'Het is een vicieuze cirkel die we willen doorbreken met op jonge leeftijd aandacht te hebben voor gezonde voeding.'


Tientallen plekken

Op tientallen plekken in Nederland deelden boeren en tuinders deze week groenten en fruit uit. Naast OBS Harlekijn ging het in Limburg om Brightlands Campus Greenport Venlo en in de rest van Nederland om ziekenhuizen, middelbare scholen, sportverenigingen, gemeentehuizen en woongroepen.

Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal

Jeannette van de Ven, hoofdbestuurder bij ZLTO

OBS Harlekijn overweegt om deel te nemen aan het Limburgse programma 'De gezonde basisschool van de toekomst'. Het Limburgse programma is een initiatief van de Onderwijsstichting Movare, GGD Zuid Limburg, Maastricht University, Maastricht Universitair Medisch Centrum+, kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen in nauwe samenwerking met private en maatschappelijke organisaties.


Leefstijl en gezonde voeding

Bij basisscholen De Carrousel en De Schatgraver in Zuid-Limburg is in het onderwijsprogramma behalve voor sport en beweging ook aandacht voor leefstijl en gezonde voeding.


Fruit aan de man brengen bij De Komeet in Malden.
Fruit aan de man brengen bij De Komeet in Malden. © Studio Van Assendelft

Volgens Görtz is het daarbij goed om de kinderen ook zeker één keer in hun basisschooltijd een boerderij te laten bezoeken. Dat kan via de deelnemende boerenbedrijven binnen Boerderij Educatie Limburg.


Boerenland om de hoek

Jeannette van de Ven, hoofdbestuurder bij ZLTO, is het daarmee eens. 'Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal. Dat verhaal begint bij boeren en tuinders', zegt ze. 'Dat verhaal begint op het boerenland om de hoek. Maar dat verhaal wordt veel te weinig verteld. Met deze uitdeelactie brengen we daar verandering in.'


De Nationale Groente- en Fruitdag valt in de Dutch Food Week. In Limburg is dat vertaald naar de Dutch Food Day op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Ook daar zijn voeding en gezondheid de thema's. Behalve voor het programma 'Jeugd, Voeding en Gezondheid' is er ook aandacht voor de agrarische sector als producent van gezond voedsel.


Bestrijden van ziektes

'Uit onderzoek blijkt dat ons voedsel belangrijke inhoudsstoffen bevat die gezond zijn en zelfs bijdragen aan de bestrijding van diverse ziektes. Dat hebben we ook bij het Koninklijk Huis onder de aandacht gebracht bij het bezoek aan Noord-Limburg in mei', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

'Daarnaast loopt de sector voorop op het gebied van innovatie en technologische ontwikkelingen. Samen met ketenpartijen, Maastricht University en Brightlands Campus Greenport Venlo trekken we op om de regio gezonder te maken. Zo kunnen we tomaten telen met meer lycopeen en eieren produceren met meer omega 3-vetzuren.'


Sterke marktpositie

Volgens Faassen helpen innovatie, technologische ontwikkelingen in de land- en tuinbouw en een sterke marktpositie daarbij. 'Denk aan de Venlo Kas die overal ter wereld wordt toegepast en zorgt voor voedselzekerheid en kwaliteit. Noord-Limburg is een belangrijke logistieke hotspot in Europa. Versproducten uit deze regio gaan door heel Nederland en Europa.'

'Aan Nederlands voedsel worden hoge eisen gesteld', zegt Görtz. 'Het is belangrijk dat de consument kiest voor dit Nederlandse product. Juist door het eten van lokaal geproduceerd voedsel besparen we veel transport, steunen we onze eigen duurzame voedselproducenten en dus onze economie en hebben we meer zicht op de wijze waarop dit voedsel wordt geproduceerd.'


Liefhebbers genoeg bij het Summa College in Eindhoven.
Liefhebbers genoeg bij het Summa College in Eindhoven. © John Claessens


'Positieve kracht'

De uitdeelacties van groente en fruit vinden plaats tijdens de Dutch Food Week. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waar genieten van Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Dit jaar is het thema 'de positieve kracht van ons voedsel'. De Nationale Groente- en Fruitdag is ontstaan om aandacht te vragen voor het eten van voldoende groente en fruit. De focus ligt op gezondheid, duurzaamheid, verspilling en leefstijl. Verschillende organisaties delen groente en fruit uit als een gezonde snack. LLTB, ZLTO en LTO Noord hebben zich bij deze campagne aangesloten. 2021 is ook het internationaal VN-jaar van groenten en fruit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer