Nationaal+Actieplan+Groenten+en+Fruit+pleit+voor+lagere+prijzen
Nieuws
© Twan Wiermans

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit pleit voor lagere prijzen

Subsidie of lagere belasting is nodig om de consumptie van groente en fruit aan te jagen. Alleen inzetten op gedragsverandering is onvoldoende. Dat betoogt coördinator Karin Bemelmans van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit tijdens het Dutch Food Price Debate, onderdeel van de Dutch Food Week.

Een van de onderwerpen die ter sprake kwam, was de lagere belasting op groente en fruit, zoals ook het GroentenFruit Huis dat graag ziet. Op die manier wordt afgedwongen dat mensen gezonder eten. Bemelmans ziet geen andere mogelijkheid om de consumptie te verhogen. 'We proberen dit al heel lang door te zeggen dat mensen gezonder moeten eten, maar die campagnes hebben onvoldoende effect gehad. '

'Als we andere zaken willen veranderen, helpt het om consumenten over te halen met subsidie. Kijk bijvoorbeeld naar de elektrische auto's of woningisolatie. We doen het bij alles, behalve bij voeding', zegt Bemelmans. 'Een verlaging is gemakkelijker door te voeren dan een verhoging. En daarbij is deze verhoging nog maar pas ingevoerd.'


De mogelijkheden om prijsvoordeel te geven aan groente en fruit zijn divers. Naast een btw-verlaging zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld een gezonde schoollunch te subsidiëren. 'Dat helpt echt. Dat blijkt uit onderzoek', zegt Bemelmans. 'Waarom kan dat niet worden gefinancierd? Nu zijn we elk jaar met de schoolfruitregeling aan de slag waarbij we scholen moeten vragen of ze meedoen. We proberen elk jaar het wiel uit te vinden.'


'Meer nodig dan prijsvoordeel'

Hoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit in Amsterdam denkt dat er meer nodig is dan een prijsvoordeel. 'Je kunt groenten en fruit goedkoop maken, maar als je niet weet wat je ermee moet, helpt het niet. De kennis en vaardigheden ontbreken. Kinderen leren soms niet meer om te koken.'

Ook Dirk Duijzer, boegbeeld van de Topsector Agri & Food, denkt dat prijs niet de enige factor is. Al vindt hij een verlaging van de btw een mogelijkheid. 'Mensen geven volgens mij relatief weinig uit aan groenten en fruit en maken ongezonde keuzes. Ik geloof niet dat een gezonde keuze zoveel duurder hoeft te zijn.'

Duijzer denkt wel dat de boodschap om gezonder te eten door covid-19 beter aankomt. 'De minister-president zegt elke week 'let op uw gezondheid'. De boodschap over ons eten heeft nu een voedingsbodem.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer