Agrifoodmonitor: duurzaamheid belangrijker voor consument

Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen voor consumenten. Dit blijkt uit de nieuwste Agrifoodmonitor die vanmorgen werd gepresenteerd bij de start van de Dutch Food Week. Mensen vinden rechtvaardigheid, diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en begrippen als transparantie, natuurlijk en regionaal belangrijker dan ooit als het om voedsel op hun bord gaat.

Agrifoodmonitor%3A+duurzaamheid+belangrijker+voor+consument
© Twan Wiermans

Consumenten dachten eerder bij het kiezen van voedsel meer aan zaken die hen persoonlijk aangingen, zoals smaak en betaalbaarheid. Volgens onderzoeker Marleen Onwezen van Wageningen University & Research (WUR) zijn deze duurzaamheidswaarden relatief sterk gestegen en schuiven ze duidelijk op in prioritering. De WUR voert de Agrifoodmonitor uit in opdracht van Topsector Agri & Food.

'Ook zien we dat intenties stijgen', vervolgt Onwezen. 'Zo blijkt 60 procent van de mensen verschillende duurzame productkenmerken relevant te vinden bij de aankoop van producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan diervriendelijke keurmerken, een recyclebare verpakking of een plantaardig product. Als we vragen of consumenten ook bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten, geeft 60 procent aan daartoe bereid te zijn.'


Stijging waardering zet door

Verder blijkt uit de monitor dat de stijging voor de waardering voor de Nederlandse agri- en foodsector doorzet. In 2020 was voor het eerst weer een stijging geconstateerd. In vergelijking met andere sectoren wordt de sector zelfs relatief positief gewaardeerd. Nederlanders hebben bijvoorbeeld meer waardering voor de agrosector in het algemeen dan voor de farmaceutische industrie en energiebedrijven.

De waardering van de Nederlander gaat vooral over het gevoel van verbinding met de agrarische sector en de bijdrage aan de economie en werkgelegenheid. Opmerkelijk is dat mensen die veel bezig zijn met het coronavirus, agri- en foodsector juist meer waarderen, waarschijnlijk omdat zij zich zorgen maken en daarom veel informatie opzoeken.


Meer groente en fruit

Groente, fruit, brood, vlees en zuivel worden het meest gegeten. Vlees en dierlijke producten als zuivel voeren nog steeds de boventoon, terwijl alternatieve eiwitten als vleesvervangers, zeewier, tofu, peulvruchten en vis veel minder worden geconsumeerd. 'Mensen geven aan meer groente en fruit te willen eten', zegt Onwezen. 'Zeewier en insecten gaat mensen nog te ver (5 procent), maar voor vis, peulvruchten, noten, zaden en vleesvervangers is meer bereidheid (18 tot 20 procent).'

Ook is in de periode van 2016 tot 2021 een licht stijgende lijn te zien in flexitariërs, vegetariërs en veganisten. 'Flexitariërs gaan van 3,5 naar 7,3 procent, vegetariërs van 3,5 naar 4,9 procent en veganisten van 0,6 naar 2 procent', weet de WUR-onderzoeker. Opvallend is dat mensen die een leefregel volgen, zoals vegetariër of veganist, minder positief zijn over de agri- en foodsector dan mensen die geen leefregel volgen.


Terugkerende peiling

De Agrifoodmonitor is een terugkerende peiling die sinds 2012 tweejaarlijks en sinds 2020 jaarlijks wordt uitgevoerd door de WUR. Volgens Onwezen is de monitor steeds belangrijker om trends in beeld te krijgen. 'Door de jaarlijkse peiling hebben we meer ruimte voor verdiepingsvraagstukken. We willen waardering begrijpen, kijken naar trends over tijd en we geven suggesties hoe de sector de waardering verder kan verstevigen.'


Een representatief panel van ruim drieduizend Nederlanders wordt gevraagd hoe zij de landbouw en voedselsector waarderen. De Agrifoodmonitor brengt over meerdere jaren heen verschillen aan het licht tussen de agrarische subsectoren, retail en voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast geeft de monitor aan welke factoren de waardering verklaren en biedt de monitor aanbevelingen hoe de maatschappelijke waardering van de landbouw- en voedselsector te versterken. Het onderzoek is gefinancierd vanuit de Topsector Agri & Food en is ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer