Levensproductie koe bij afvoer boven de 35.000 kilo melk

Mede door een langere levensduur is de levensproductie van de Nederlandse koeien bij afvoer verder gestegen. Dat blijkt uit de CRV-jaarstatistieken. Was deze vorig jaar nog exact 34.000 kilo, dit jaar is dit 35.624 kilo. Dit is een record.

Levensproductie+koe+bij+afvoer+boven+de+35%2E000+kilo+melk
© Pixabay

Daarbij bleven deze dieren met 2.180 dagen 48 dagen langer op het bedrijf en gaven ze met 2.826 kilo vet en eiwit 135 kilo meer dan de dieren die in het jaar ervoor werden afgevoerd, blijkt uit de statistieken over het boekjaar van 1 september 2020 tot en met 31 augustus 2021.

Daarbij nam de gemiddelde productie van de 12.766 aan de melkcontrole deelnemende melkveebedrijven op basis van het rollend jaargemiddelde nauwelijks toe. Deze is nu 9.209 kilo melk met 4,43 procent vet en 3,41 procent eiwit. Het gemiddeld aantal koeien per bedrijf steeg met 2 naar 106 koeien.'Nederlandse veehouders werken aan een duurzame veestapel. Een betere gezondheid en langere levensduur zijn voor hen belangrijker dan een hogere melkproductie per lactatie. De trends in de jaarstatistieken bewijzen dat deze strategie werkt. De gemiddelde leeftijd en de levensproductie waren nooit eerder zo hoog. Internationaal gezien zijn de prestaties van de Nederlandse melkkoeien uniek', constateert Jos Buiting, manager stamboek bij coöperatie CRV.

'Een hoge levensproductie komt alleen tot stand als de gezondheid en het dierenwelzijn van koeien goed zijn. Het draagt ook bij aan een efficiënte benutting van mineralen en een zuivelproductie met lage emissies', vervolgt Buiting.


Veel meer honderdtonners en tientonners

Dat de levensproductie stijgt, is ook zichtbaar in het aantal koeien dat afgelopen boekjaar de grens van een levensproductie van 100.000 kilo melk passeerde. Het aantal Nederlandse honderdtonners steeg van 2.657 naar 3.263 per jaar. Het aantal dieren dat afgelopen boekjaar tientonner werd, groeide van 252 naar exact 300 dieren.


Het bedrijf met de hoogste levensproductie van de afgevoerde koeien is dat van maatschap Lammertink-Lansink in het Overijsselse Enter. Zij voerden 10 koeien af met een gemiddelde leeftijd van 9 jaar en 9 maanden. De levensproductie van deze oude dames was 75.271 kilo melk.

Arie Jan Rosegaar uit het Drentse Pesse heeft de hoogste gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien. Zijn 52 melkkoeien waren gemiddeld 7 jaar en 1 maand oud. Daarbij hoort een gemiddelde levensproductie van 58.500 kilo melk en 4.432 kilo vet en eiwit.

Het hoogste rollend jaargemiddelde per koe werd dit jaar gerealiseerd door Melkveebedrijf Krol in het Noord-Brabantse Boekel. De 84 koeien op dit bedrijf waren goed voor 15.041 kilo melk met 4,17 procent vet en 3,55 procent eiwit. Dit komt neer op een economisch jaarresultaat van 3.363 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer