Delta+Endless+aan+kop+bij+zwartbonte+genomicsstieren
Achtergrond
© CRV

Delta Endless aan kop bij zwartbonte genomicsstieren

De stierindexen van deze week kenden enkele bijzondere nieuwe toppers, zoals Eugenio bij zwartbont. Delta Endless staat nog wel aan kop. Bij de roodbonte genomicsstieren staat de hoornloos verervende Delta Launch PP als nieuwkomer bovenaan.

De top 4 bij zwartbont is nagenoeg gelijk aan die van augustus. Wel waren er lichte veranderingen als het gaat om exterieur. Zo kreeg Reflector er een punt bij voor het totaalexterieur en Empire zelfs drie punten.

Nieuw in de top 5 is Silverridge V Eugenio, die door importeur Semex als jonge genoomstier redelijk veel is ingezet. Het is een melkstier met superuiers die de melk gemakkelijk produceren. 'Echte werkkoeien met goede benen', stelt verkoopdirecteur Luc Libberecht van de importeur. Wel is de gehaltevererving volgens hem een aandachtspunt.

Bij de zwartbonte genomicsstieren staat Delta Endless nog aan kop. In augustus wisselde de stier stuivertje met Rioaveso. Jacuzzi-zoon Delta Endless combineert volgens een woordvoerder van vermarkter CRV de efficiëntie van zijn vader met de gehalten van zijn moeder. De moeder is een dochter van Bouw Finder.


Nieuwe fokwaarde

Zo scoort deze Endless hoog voor de nieuwe fokwaarde voor een voerefficiëntie van 112. Deze fokwaarde wordt enkel voor CRV-stieren berekend en wordt gezien als extra service richting afnemers. In dit geval produceert een dochter van Endless 6 procent meer melk uit 1 kilo voer dan dochters van een stier met een fokwaarde van 100.

Net als Endless scoort ook Rioaveso een plus in de NVI ten opzichte van augustus. Daarbij krijgt hij een punt extra in het totaalexterieur.


'Rioaveso goede productiestier'

Volgens Sietze Akkerman van importeur Masterrind is Rioaveso een goede productiestier, die de frames vererft die de Nederlandse melkveehouders zoeken. 'De stier heeft 101 voor hoogtemaat en 103 voor voorhand. Veelhouders willen hun koeien liever iets minder hoog en iets breder in die voorhand.' Akkerman roemt verder de gebruikskenmerken van de stier en de outcross-bloedvoering met Franchise Rio als vader.

Van de nummer 3 op deze lijst, Limbic, is nog geen sperma beschikbaar. Datzelfde geldt voor Maroon, de nummer 3 bij de roodbonte dochtergeteste stieren.


Altijd hoornloze kalveren

Bij de roodbonte genomicsstieren staat een opvallende debutant bovenaan. Het gaat om de jonge stier Delta Launch PP-Red. De combinatie van homozygoot hoornloos, waardoor de stier enkel hoornloze kalveren geeft, met een hoge gehaltevererving en NVI maakt de stier bijzonder.

Launch verwees Nominator naar plaats 2, ondanks dat die stier pluste in NVI.


Nominator op 2 bij roodbonte genomics.
Nominator op 2 bij roodbonte genomics. © CRV


Bernell ook aan kop bij de TIP

De Koole & Liebregts-stier Vh Bube Bernell heeft ook de koppositie bereikt bij de Totaal Index Praktijk (TIP) van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO). De stier boekte hier tientallen punten winst. Deze fokwaarde onderscheidt zich doordat wat meer bewezen stieren komen bovendrijven. Zo is de gemiddelde leeftijd van de TIP-top 5 stieren zwartbont met 7,5 jaar ruim een jaar ouder dan de top 5 van de NVI-stieren. Bij roodbont is de top 3 hetzelfde als in augustus met GGI-stier Borderview Label P aan kop, gevolgd door Delta Multimate-Red en Kingfarm Holsteins Anreli-Red. Delta Maroon-Red nestelt zich op plaats 4, voor NVI-koploper Delta Booking-Red. Omdat het onderscheid van de TIP-lijst met de NVI wat is afgevlakt, denkt de NVO erover deze lijst aan te passen. Bijvoorbeeld door meer te concentreren op gehalten of veel hoogtemaatverervende stieren extra af te straffen. Tijdens de ledenvergadering van de NVO zal hier een beslissing over worden genomen. De coronasituatie maakt een fysieke bijeenkomst, normaal gesproken in december, op dit moment nog niet mogelijk.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer