Levensproductie koe naar recordhoogte

De levensproductie van de Nederlandse melkkoeien is in het boekjaar 2019-2020 gestegen naar een recordhoogte. De gemiddelde levensproductie is toegenomen met bijna 2.500 kilo melk en 200 kilo vet en eiwit. Dit blijkt uit statistieken van CRV.

Levensproductie+koe+naar+recordhoogte
© Mike Schellart

Daarmee komt de gemiddelde levensproductie uit op 34.000 kilo melk, 1.481 kilo vet en 1.210 kilo eiwit. De melkproductiestatistieken van CRV gaan over het boekjaar 2019-2020, van 1 september tot en met 31 augustus. CRV is in Nederland veruit de grootste aanbieder van melkproductieregistraties.

De toename in levensproductie wordt veroorzaakt door een combinatie van een hogere melkproductie van 200 gram per dag en een langer productief leven. Dit is 75 dagen langer dan in het vorige boekjaar. Zo geven de koeien nu gemiddeld 28,7 kilo melk per dag, over 1.183 melkdagen.In dit boekjaar steeg ook het rollend jaargemiddelde van de Nederlandse melkkoeien naar 9.203 kilo melk met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit. Deze laten nog steeds een toename zien. Ook de twee jaren ervoor kwam er telkens 4 kilo vet en eiwit bij.

Ook zijn er meer bedrijven die meedoen met de melkcontrole. Had zo'n bedrijf het vorige boekjaar nog gemiddeld 99 koeien, in het onlangs afgesloten boekjaar zijn dit er 104. Wel zijn er relatief weinig koeien afgevoerd: 240.216. Dit komt niet alleen doordat ze langer op het bedrijf bleven lopen, er is ook een ietwat vertekend beeld. In 2017 en 2018 zijn relatief veel koeien afgevoerd, vanwege de fosfaatwetgeving. Het gaat om respectievelijk grofweg 320.000 en 350.000 dieren.


Hoogste melker

Melkveebedrijf Van der Mark uit het Friese Veenwouden voert dit jaar de lijst aan met een rollend jaargemiddelde van 15.146 kilo melk met 3,85 procent vet en 3,56 procent eiwit.

Dit jaar publiceert Coöperatie CRV voor het eerst een lijst van tien bedrijven met de hoogste gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien. Daarvoor wordt een ondergrens van tien aanwezige koeien aangehouden. Op deze lijst prijkt M. Schenk uit Barsingerhorn op de eerste plaats. De 22 aanwezige koeien hebben een gemiddelde leeftijd van 7 jaar en 6 maanden en produceerden tot dusver 53.019 kilo melk met 4,17 procent vet en 3,5 procent eiwit.

Molkfeebedriuw Van der Mark doet het hier ook goed, mede dankzij de hoge melkproductie. Met een niet onverdienstelijke gemiddelde leeftijd van 5 jaar en 4 maanden sluit dit automatisch melkende bedrijf de top 10.

Downloads
melkproductiepdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer