Agrifirm en CRV willen beter inzicht in methaanuitstoot

Agrifirm en CRV gaan samenwerken in een project, waarbij de methaanuitstoot van individuele koeien in de praktijk wordt gemeten. Hiermee willen ze meer inzicht krijgen in de verschillen tussen dieren en rantsoenen. Dat moet leiden tot een aangepast voeradvies, fokwaarden voor methaanefficiëntie en een betere inschatting van de methaanemissie op koe- en bedrijfsniveau.

Agrifirm+en+CRV+willen+beter+inzicht+in+methaanuitstoot
© Pixabay

De methaanuitstoot wordt bepaald met behulp van GreenFeeds, daarin is de meetapparatuur ingebouwd in een krachtvoerstation. Deze apparatuur analyseert de samenstelling van de koeienadem iedere keer als een dier het krachtvoerstation bezoekt. Deze GreenFeeds worden geïnstalleerd op één van de praktijkbedrijven waar CRV al data verzamelt, onder andere over de voeropname van individuele koeien. Hiermee kan de link worden gelegd tussen voeropname en de uitstoot van methaan.

Innovator Maarten Moleman van CRV: 'De verschillen tussen dieren zijn voor een belangrijk deel genetisch bepaald. De data die we met de metingen verzamelen, combineren we met data uit andere projecten en gebruiken we voor de ontwikkeling van (merker)fokwaarden. Deze zullen worden geïntegreerd in ons fokprogramma. Hiermee kunnen veehouders fokken op een veestapel met een lagere methaanuitstoot', legt hij uit.


CO2-voetafdruk

CRV verwacht dat er via genetische vooruitgang een verlaging mogelijk is van de methaanproductie tot 1 procent per jaar. 'Hiermee kan CRV een belangrijke bijdrage leveren aan een verdere verlaging van de CO2-voetafdruk van de melkproductie', meldt Sander de Roos van CRV.

Johan de Schepper van Royal Agrifirm Group vult hem aan. 'De methaanemissie is te verlagen door aanpassingen in het rantsoen en de toevoeging van additieven. Daarnaast zien we goede mogelijkheden om de voeding van individuele dieren zo uit te balanceren dat een extra reductie van de methaanemissie mogelijk is. Dit project zal ons leren hoe we de genetische verschillen tussen koeien kunnen gebruiken om individuele dieren nog beter naar behoefte te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer