Stichting wil bij fokdoel aandacht voor ruwvoerkoe

Veel ruwvoer efficiënt omzetten in melk. Dat is volgens de Stichting Fokken voor Levensduur een belangrijk item bij het dit jaar te actualiseren fokdoel. Daarmee wijst de stichting op de verbrede sectordoelstellingen die een rol gaan spelen.

Stichting+wil+bij+fokdoel+aandacht+voor+ruwvoerkoe
© Johan Wissink

CRV wil dit jaar, net als vijf jaar geleden, het fokdoel aanpassen aan de actualiteit en stuurde onlangs een enquête naar de leden. Zij kunnen hierin aangeven wat zij belangrijk vinden voor het toekomstige fokdoel. De Stichting Fokken voor Levensduur (SFL) roept op om daarbij oog te hebben voor de verbrede doelstellingen van de sector.

De stichting spreekt over een groeiende zorg over de toenemende productieverhoging en de spanning die dat oplevert voor de gezondheid en de levensduur van het vee. De melkveehouderij zal zich de komende jaren nog meer gaan richten op een combinatie van gezondheid, levensduur, efficiëntie en het sluiten van de kringloop.


Weidegang

Weiden en het maximaal benutten van de op eigen grond geteelde ruwvoeders vormen daarom volgens de stichting een centraal thema dat helpt om de aanvoer van (krachtvoer)grondstoffen van buiten de bedrijfskringloop te verminderen. De fokkerij zou zich bij de herformulering van de fokdoelen dan ook moeten richten op een koe die zich onderscheidt door het vermogen om veel ruwvoer efficiënt om te zetten in melk. En die tegelijkertijd op basis van een goede gezondheid en functionaliteit een lange levensduur behaalt.

De SFL wijst daarbij op kenmerken als graas- en vreetgedrag, ruwvoerefficiëntie, persistentie en laatrijpheid en een betere bestendigheid tegen wisselende omstandigheden. Dat vraagt om een daarop afgestemde functionele bouw, die een ander type koe zal opleveren. Het fokken van een voor Nederland geschikte 'ruwvoerkoe' zal nog wel het nodige onderzoek vragen. Er moet bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen ruwvoerefficiëntie en krachtvoerefficiëntie.

De SFL werd in 2018 opgericht door een aantal melkveehouders/fokkers en fokkerijadviseurs om daarmee bij te dragen aan het verlengen van de levensduur van de Nederlandse melkveestapel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer