Eerste bedrijven beginnen met Aanvalsplan Grutto

De eerste bedrijven gaan volgend voorjaar aan de slag met de uitvoering van het Aanvalsplan Grutto. Dat maakte de Friese natuurgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) vrijdagavond bekend op de jaarvergadering van de Bond Friese VogelWachten (BFVW) in de Bethelkerk in Drachten.

Eerste+bedrijven+beginnen+met+Aanvalsplan+Grutto
© Water, Land en Dijken

Op dertien plekken in zeven weidevogelprovincies wordt een begin gemaakt met de inrichting van robuuste weidevogelgebieden van 1.000 hectare met genoeg kruidenrijk gras en voldoende plasdrasgebieden met als doel om de weidevogelstand op te krikken. Het plan is om 34 van dit soort gebieden in Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland in te richten.

In Friesland starten komend voorjaar in vier gebieden bedrijven met het Aanvalsplan Grutto van van oud-minister Pieter Winsemius, oud-burgemeester Ferd Crone, It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland. Het gaat om Idzegea, Aldeboarn/De Deelen, Baarderadiel en Kollumer Grien. Provincie Fryslân is over de financiën hierover in gesprek met banken en zuivelbedrijven. 'Een verdienmodel voor boeren is essentieel. Zij moeten een goed stuk brood kunnen verdienen', benadrukte Hoogland.


Overname weidevogelbedrijf

Voorzitter Rendert Algra van stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân riep op om de 'pareltjes' van het weidevogelbeheer niet te vergeten. De dochterorganisatie van de BFVW koopt door onder andere het uitgeven van obligaties van 500 euro per stuk al bestaand weidevogelland aan. Ze hoopt eind dit jaar de hele boerderij van weidevogelboer Murk Nijdam in Wommels over te kunnen nemen, onder andere door een erfenis van 500.000 euro. Het gaat om 40 hectare gruttoland. Dit voorjaar wil de stichting het gruttoland openen.


Een van de vrijwilligers van de BFVW liet zijn zijn zorgen blijken over de voortgang van de bedrijfsvoering op de melkveehouderij in Wommels als de stichting het overneemt. De boer die er nu op zit, heeft veel verstand van weidevogels en gebruikt bovendien ruige mest. Dat is een uitdaging om dat in de benen te houden. Deze praktische dingen moeten wel worden voortgezet om het project succesvol te blijven houden, betoogde de nazorger.


Pachtboer

Algra gaf aan dat er naar alle waarschijnlijkheid een pachtboer op het bedrijf komt. De huidige melkveehouder Murk Nijdam gaat deze boer opleiden. Het toedienen van ruige mest blijft gewoon doorgaan, verzekerde de voorzitter van de stichting. 'Daar zorgen wij voor.'

BFVW en andere Friese natuurorganisaties overhandigen donderdag de weidevogelresultaten van afgelopen seizoen aan gedeputeerde Hoogland. Over het Bruto Territoriaal Succes, het relatieve broedsucces, wilde de BFVW-voorzitter nog niets kwijt. Wel liet hij weten dat de cijfers positiever zijn dan afgelopen jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer