Overheid steekt miljoenen in Aanvalsplan Grutto

Demissionair minister Carola Schouten (LNV) stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor het Aanvalsplan Grutto, zodat kan worden gestart met de uitvoering van het plan. De provincies dragen hetzelfde bedrag bij. Voor de periode tussen 2023 en 2027 is de minister van plan om samen met de provincies 67,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Overheid+steekt+miljoenen+in+Aanvalsplan+Grutto
© Water, Land en Dijken

'Het is mooi nieuws dat we nu van start kunnen gaan, maar er is nog een pak geld extra nodig om het volledige Aanvalsplan uit te voeren. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk het verschil maken voor de weidevogels', reageert oud-minister en initiatiefnemer van het Aanvalsplan Grutto Pieter Winsemius.

In een brief aan de Tweede Kamer informeert Schouten over de gesprekken met de provincies om te komen tot financiële afspraken over het Aanvalsplan Grutto. Het bedrag van 69,5 miljoen euro komt beschikbaar door een verschuiving van pijler 1 naar pijler 2 in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en financiering van provincies en Rijk. Hoe de bijdrage van de overheden wordt geregeld, is nog niet duidelijk.


Volgens kan het Aanvalsplan Grutto alleen succesvol zijn als het hele plan wordt uitgevoerd. 'Half werk verrichten zou fataal zijn en alle hoop op herstel van de weidevogelstand de grond instampen', stelt de initiatiefnemer. Daarom roept hij op snel duidelijkheid te geven over de financiering van het hele plan. Dit is niet alleen belangrijk voor de grutto, maar ook voor de boeren. Het plan valt of staat met hun deelname. 'Maar daarvoor moet er wel financiële zekerheid zijn', aldus Winsemius.


Vliegende start

Voor de korte termijn is er 10 miljoen euro beschikbaar om in een aantal gebieden te starten met het Aanvalsplan Grutto. Daarmee kan een vliegende start worden gemaakt met de uitvoering meldt de Friese Milieu Federatie. Welke gebieden dat zijn, wordt in overleg met de provincies en de landbouw bepaald.

Het Aanvalsplan Grutto is een initiatief van Pieter Winsemius, Vogelbescherming Nederland, It Fryske Gea en de Friese Milieu Federatie. Het Aanvalsplan is met inbreng van zes weidevogelprovincies, landbouworganisaties, natuurorganisaties en wetenschappers opgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer