BoerenNatuur: 'Koud en nat voorjaar kan weidevogel helpen'

Het natte voorjaar heeft zo zijn nadelen, maar voor de weidevogels kan dit voorjaar beter verlopen dan voorgaande jaren. Die indruk heeft Carleen Weebers, coördinator en adviseur van vereniging BoerenNatuur.

BoerenNatuur%3A+%27Koud+en+nat+voorjaar+kan+weidevogel+helpen%27
© Vidiphoto

Hoe verloopt het weidevogelseizoen tot nu toe?

'We hebben nog maar een beperkt beeld, maar uit de eerste meldingen van agrarische collectieven met veel weidevogels krijgen we de indruk dat er zeker een vergelijkbaar aantal nesten is als vorig jaar. Er zijn wel grote verschillen in de gebieden bij de agrarische collectieven.'

Je kunt wel veel nesten hebben, maar een vos kan in één nacht een heel perceel leegroven

Carleen Weebers, adviseur van BoerenNatuur

Gaat het beter in een nat en koud voorjaar?

'Dat lijkt erop. Als het nat is, zijn er meer wormen in het bovenste deel van de bodem. Daar hebben de ouderdieren profijt van. Natte omstandigheden zorgen er ook voor dat er meer insecten zijn en dat is weer goed voor de jonge kuikens, de pullen.

'Verder groeit het gras minder hard vanwege het koude weer. Er staat een minder dik pak gras dan in andere jaren rond deze tijd. Daardoor krijgen sommige kruiden meer kans en zijn de percelen beter doorwaadbaar voor jonge vogels.

'De kou en vooral soms pittige buien hebben helaas ook gezorgd voor slachtoffers bij de weidevogelkuikens.'


Wat is de verwachting voor de rest van het seizoen?

'Dat hang sterk af van de predatie. Er kunnen wel veel nesten of jonge pullen zijn, maar een vos of steenmarter kan in één nacht een heel perceel of zelfs een heel gebied leegroven. Ook roofvogels en kraaien eten graag jonge weidevogels. Pullen zijn pas na vier weken vliegvlug. Die periode is het spannendst.'


Hoe staat het met de predatie?

'Uit de weidevogelgebieden horen we dat de predatiedruk hoog is. Mogelijk komt dat doordat elders in het boerenland minder prooi te halen valt. Maar daar is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.


'Veel organisaties hebben vorig jaar samen geprobeerd een groot wetenschappelijk onderzoek naar predatie gehonoreerd te krijgen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Helaas is het onderzoeksvoorstel in de laatste ronde afgewezen.'


Wat zouden jullie willen onderzoeken?

'Met name het jaarrond onderzoeken van predatoren kan hopelijk meer inzicht geven. We zoeken onder andere antwoord op de vraag waarom de predatiedruk op weidevogels zo groot is.

'In veel weidevogelgebieden vindt volgende week de eerste alarmtelling plaats. Die geeft een goede eerste indruk van het broedresultaat van de weidevogels dit jaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer