Goed nest kiekendieven in slecht jaar

Medewerkers van Kenniscentrum Akkervogels hebben samen met melkveehouder Arnout de Groot op zijn land een nest grauwe kiekendieven geringd. De drie kuikens doen het goed. En dat is bijzonder, want door gebrek aan voedsel groeien dit jaar veel minder jonge kiekendieven op dan in 2020.

Het nest kiekendieven in het Groningse Nieuw Beerta was sowieso al bijzonder omdat de vogels hier niet zoals gebruikelijk in het graan broeden maar in het grasland. Melkveehouder Arnout de Groot plaatste samen met het Kenniscentrum Akkervogels schrikdraad rondom het nest om de vogels te beschermen tegen al te nieuwsgierige koeien. 'Het is maar een stukje van 10 bij 10 meter en ik vind het een kleine moeite om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren.'

Almut Schlaich van het Kenniscentrum Akkervogels is blij dat de drie kuikens goed opgroeien. 'Dit nest met drie jongen is helaas vrij uniek dit jaar. Er zijn minder muizen en dat is toch het hoofdvoedsel van de kiekendief. Alternatieven als zangvogels of grote insecten zijn lastiger te vangen, dus de aanvoer van voedsel naar het nest is minder dan eigenlijk zou moeten. En ook het natte voorjaar heeft zo zijn invloed op het broedresultaat van 2021.'

De kiekendiefkuikens krijgen ieder twee ringen en worden door Schlaich uitvoerig gewogen en gemeten. 'Vooral de vleugellengte geeft informatie over hoe oud de jongen zijn en wanneer ze uitvliegen. Vooral bij nesten in graan is dat van belang, omdat de oogst voor de deur staat. Dan moeten we in overleg met de boer de jongen tijdelijk verhuizen en moet de combine een beetje ruim om het nest gaan. Gelukkig zijn de meeste boeren bereid met ons mee te werken om zo deze vogel van het Groninger cultuurlandschap te beschermen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer