Grutto en tureluur brengen meer jongen groot in West-Groningen

De grutto en tureluur hebben dit weidevogelseizoen meer jongen grootgebracht op agrarisch natuurbeheerland in West-Groningen dan de voorgaande drie jaar. Collectief Groningen West spreekt van een goed weidevogelseizoen.

Grutto+en+tureluur+brengen+meer+jongen+groot+in+West%2DGroningen
© Collectief West-Groningen

'Dit was het beste seizoen van de afgelopen vier jaar. Met name in de gebieden waar meerdere boeren gezamenlijk het beheer op elkaar afstemden voor de weidevogels werd massaal gebroed dit jaar', zegt veldcoördinator Henk van der Noord van Collectief Groningen West.

Een goed voorbeeld hiervan noemt hij het gebied bij Tinallinge. 'Twee paren van de zeldzame steltkluut (moerasvogel) brachten hun jongen groot in speciaal voor weidevogels aangelegde plasdrasgebieden op boerenland.'


Broedsucces hoger

In de Winsumermeeden bij Winsum werden zowel vorig jaar als dit jaar 75 gruttobroedparen geteld, maar was dit jaar het broedsucces veel hoger (90 procent) ten opzichte van vorig jaar (45 procent). Ook tureluurs brachten dit jaar veel meer jongen groot in dit gebied (broedsucces van 90 procent).

'De Winsumermeeden is de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker voor weidevogels gemaakt door boeren. Die legden bijvoorbeeld plasdrasgebieden aan, maaiden later en gebruikten ruige stalmest. In combinatie met actief predatiebeheer zorgt dat ervoor dat weidevogels hier hun jongen met succes kunnen grootbrengen. Dat geeft hoop voor de toekomst om de populaties weidevogels te laten groeien', aldus Van der Noord.


Klein Garnwerd

Opvallend dit jaar was een gebied bij Klein Garnwerd waar 65 nesten werden geteld op één perceel, waarvan 28 van de grutto. Dat was het gevolg van gebruik van strorijke paardenmest, verhoging van het waterpeil en later maaien, waardoor de kuikens volop ruimte kregen om groot te worden. Het perceel was door een afgerasterde dam praktisch onbereikbaar voor predatoren als steenmarter en vos, zegt de veldcoördinator.

Er waren ook gebieden waar het succes uitbleef, ondanks dat het zeer aantrekkelijke weidevogelgebieden zijn, geeft Van der Noord aan. 'In de Onnerpolder bijvoorbeeld viel het resultaat tegen, voornamelijk door predatie van de vos. Van zes wulpennesten is er maar één uitgekomen. Op camera is vastgelegd dat de vos en steenmarter drie nesten leeghaalden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer