Bescherming grauwe kiekendief is Groninger kost

Medewerkers van Kenniscentrum Akkervogels zijn momenteel druk met de bescherming van de grauwe kiekendief. Ondanks positieve broedresultaten de afgelopen jaren is deze roofvogel nog steeds een zeldzame verschijning op het Groninger platteland.

Het uitgestrekte akkerlandschap in het noorden van Groningen vormt de ideale omgeving voor de grauwe kiekendief. De roofvogel broedt vooral in graan en luzerne. En soms ook in grasland. Almut Schlaich van Kenniscentrum Akkervogels houdt het broedende paartje bij melkveehouder Arnout de Groot in Nieuw-Beerta goed in de gaten.

'Kiekendieven die broeden in bijvoorbeeld graan kunnen vrij ongestoord hun jongen grootbrengen, omdat het oogsten nog wel even duurt. Bij grasland ligt dat natuurlijk anders. De Groot was gelukkig bereid om een stuk van tien bij tien meter af te zetten, zodat er om het nest heen gemaaid kon worden. En straks de koeien het nest ook niet kunnen vertrappen.'


Kleine moeite

De melkveehouder vindt het maar een kleine moeite om een gedeelte van zijn grasland af te zetten voor de bescherming van de grauwe kiekendief. 'Het is een typische Groninger roofvogel die hoort bij ons landschap. En daarom vind ik het belangrijk om te helpen. Na het afzetten en maaien was het even spannend om te zien of het broedende vrouwtje de nieuwe situatie accepteerde, maar dat is goed gegaan. Nu is het even afwachten wat er gebeurt als binnenkort de koeien naar buiten gaan.'

De medewerking van de melkveehouder uit Nieuw-Beerta is volgens Schlaich gelukkig geen uitzondering. 'Wij zijn erg verwend wat dat betreft. Vrijwel alle boeren die wij benaderen, werken mee als het gaat om de bescherming van de grauwe kiekendief. En sommigen hebben ieder jaar wel een nest op hun land en die bellen ons spontaan op met een melding. Door dit hele goede contact met boeren in Groningen zijn de broedresultaten in de afgelopen jaren juist positief. Toch is de grauwe kiekendief nog steeds een zeldzame roofvogel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer