Mais op veel plaatsen al bijna klaar voor de oogst

Bij veel deelnemers aan het Maismeetnet is de mais bezig met de laatste afrijping. De ondernemers die in juni zaaiden, moeten nog even wachten met de oogst.

Mais+op+veel+plaatsen+al+bijna+klaar+voor+de+oogst
© Karel van Noye

De kop is eraf, de eerste mais is binnen. Vorig weekend oogstte Jolan van Noye uit het Brabantse Escharen alle maispercelen. Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot heeft een deel binnen, net als Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone en Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond.

Van Noye oogstte de mais in het laatste weekend van september. 'Er zit mooi spul in de kuil. De bladeren zijn droog, bij de stengel kwam er bij het wringen nog iets vocht uit. De korrel was rijp. Dat is het belangrijkste. Daarbij was het weer gunstig. Met een FAO van 210 is dit ook een behoorlijk vroeg ras. We hadden er rekening mee gehouden', zegt hij.


Snelle Lente Rogge

Woensdag werd het land bewerkt met een schijveneg, waarna met een zaaimachine Snelle Lente Rogge wordt gezaaid. Omdat op een perceel ook stokslabonen zijn gezaaid, onderzoekt de voerleverancier monsters van het verse gewas.

De bladeren zijn droog, bij de stengel kwam er bij het wringen nog iets vocht uit

Jolan van Noye, melkveehouder in Escharen

Ook Peters heeft een deel van de mais binnen. Het gaat om een vroeger ras dan die hij voor Nieuwe Oogst meet.


Voor regen binnen

Vedder heeft woensdag een deel van de mais gehakseld. Noodgedwongen, want hij wacht op een perceel veengrond de regen niet af. 'Hier hadden we maandag al 10 millimeter water. Nog een paar dagen regen en dan moeten we de mais op rupsbanden van het land halen. Dat ging twee jaar geleden prima, maar er hing wel een prijskaartje aan.'


Omdat er wat builenbrand in zit, is bij het inkuilen een middel toegevoegd. 'Dat versnelt het inkuilproces van vier dagen naar 36 uur. Hierdoor is ook de builenbrand snel onder controle en is er bijna geen schade.'


Natte ondergrond

Willy Aarts uit het Friese Hallum heeft de mais nog net niet droog genoeg. Dinsdag vreesde hij de regen die werd voorspeld. 'De ondergrond is best nat. Die kan niet veel lijden. Het droogt nu nauwelijks. Alles wat aan regen valt, blijft liggen. Nu maar wachten op een droog moment om te hakselen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer