Wim Vedder: 'Met de maisteelt zitten we nu in de wachtkamer'

Met de mais kan het nog alle kanten op, weet Maismeetnetdeelnemer Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond. 'We zitten nu in de wachtkamer. Een mooie wachtkamer, want de mais staat er geweldig bij en de omstandigheden zijn goed. Maar als er morgen een hagelbui valt, is het ineens anders.'

'LG Emeleen is een boerenras met een dikke stengel. Een nieuw ras, waarmee we kiezen voor massa en zetmeel', motiveert Vedder zijn keuze. 'Daarbij is gekozen voor een middenvroeg ras, dat voor 1 oktober van het perceel is, zodat er tijdig een groenbemester kan worden gezaaid.'

De mais heeft een mooie lengte en de pluim komt er nu in. Ook de kolfzetting komt goed op gang.

Wim Vedder, melkveehouder in Gasselternijveenschemond

De teler vraagt zich wel af of dit lukt. 'De plant is nog behoorlijk groen. Maar het kan soms hard gaan met de afrijping. Op enkele zandpercelen is de mais alweer een stuk verder. Die mais is ook eerder gezaaid. Een ander perceel, op veen, zal waarschijnlijk pas tegen 1 november rijp zijn. Dat is ook later gezaaid. Nadat in mei de temperatuur wat omhoog ging, belemmerde de regen de maiszaai op dit perceel.'


Het was een grillig voorjaar?

'Ja, de bieten waren door de koude na drie weken nog niet boven. Wat dat betreft was er toen maar één goede plek voor de mais, in de zak. Terwijl ik vorig jaar 24 april zaaide, was dit nu 10 mei. Toch is de mais goed gegroeid.'


Hoe staat het gewas erbij?

'Heel mooi. Het heeft een mooie lengte en de pluim komt er nu in. Ook de kolfzetting komt goed op gang. De kleur van het blad is mooi donkergroen. Ik heb niets te klagen. Alleen over het weer. Het heeft vorig weekend veel geregend. Wegen stonden blank. Maar ik hoef volgende week pas gras te maaien. Dan is het een heel eind opgedroogd.'Is het maisperceel onkruidvrij?

'We waren aan de late kant met de onkruidbestrijding. Dat kwam door het groeizame weer voor gras. De eerste snede was op 10 mei gemaaid, de tweede alweer eind mei. Door de drukte in de graswinning schoot de aandacht voor de mais er even bij in. Maar er staat nog een enkel dood sprietje tussen de maisplanten. De gewasbescherming was dus toch geslaagd.


• Volg alle berichten over het Maismeetnet

'Volgende week wordt de vierde grassnede gemaaid. Theoretisch gaan we uit van zes sneden. Het gras groeit als kool.'


Heeft u ook naar de satellietbeelden van Fieldscout gekeken?

'Ja, bij één perceel staat de mais behoorlijk egaal en goed. Dat zie je ook terug in de satellietbeelden. Als ik qua biomassa vergelijk met collega's die qua lengte in de buurt komen, komt dit aardig overeen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer