Maismeetnettelers verwachten binnen twee weken te oogsten

Loonwerkers kunnen hun hakselaars alvast klaarzetten. De eerste telers van het Maismeetnet verwachten binnen twee weken te oogsten. 'Het gaat snel nu.'

Maismeetnettelers+verwachten+binnen+twee+weken+te+oogsten
© Herbert Wiggeman

De planten zijn nog groen, maar de maiskorrels worden steeds harder. Bij veel telers van het Maismeetnet beginnen de planten aan hun laatste fase: de afrijping.

'Het gaat plotseling veel sneller dan we hadden verwacht. De mais is goed bijgetrokken. Ongelooflijk.' Melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden is tevreden. De korrel begint hard te worden en de onderste bladeren van de planten worden geel. Davelaar schat het drogestofgehalte van het gewas op 30 procent. 'De mais kan er gewoon voor 1 oktober af', zegt hij lachend. 'Ik verwacht 40 tot 45 ton per hectare.'


Inhaalslag

De broeierige warmte van vorige week heeft de mais goed gedaan, ook bij Marco Heijblok in het Noord-Hollandse Hippolytushoef. 'Een paar weken geleden was ik bang voor een misoogst, maar het gewas heeft een enorme inhaalslag gemaakt.' De plant is diepgroen, 2,55 meter hoog en de kolven en stengels zijn dik.

Heijblok schat het drogestofgehalte op 24 procent. 'Daar maak je je de hele zomer druk om. Uiteindelijk komt het toch weer goed.'


Meerdere kolven

Bij Willy Aarts in het Friese Hallum Hallum schiet de mais ook mooi op, al zijn de korrels nog zacht. 'Maar met dit weer gaat het snel.' Dat beaamt ook Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone die het drogestofgehalte op 28 procent schat. Het ziet helaas meerdere kolven per plant. 'We streven naar een hoge VEM per kilo droge stof, dus die extra kolven voegen niets toe.'

Ook Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk heeft veel planten met twee kolven. Verder signaleert hij dat de afrijping nu snel doorzet. Hij schat het drogestofgehalte op 31 procent.


Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot is optimistisch. De laatste dagen van september hoopt hij te hakselen, het liefst bij een droge-stofpercentage van 35 tot 36 procent. 'De plant hoeft niet te ver af te rijpen, dan is ie moeilijker verteerbaar.' Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven wil juist hakselen bij 38 tot 40 procent droge stof. 'Ik heb veel natte graskuilen. Droge mais compenseert dat.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer