Biologische boer blij met maisgroei

Guido Frijns verbouwt biologische mais in het Limburgse Reijmerstok. Voor het Maismeetnet van Nieuwe Oogst pakt hij de ladder erbij om het gewas te meten. De mais is dit jaar later gezaaid dan normaal, maar het staat er met bijna 3 meter lengte prima bij.

De biologische boer van de Regihoeve staat tevreden naar zijn perceel mais te kijken. 'We hebben deze mais pas op 2 juni gezaaid, terwijl ik dat anders meestal zo rond 10 mei doe. Maar het was toen nat en koud weer. Biologische mais is niet ontsmet tegen kiemschimmels, dus die plantjes moeten binnen tien dagen boven de grond staan, anders grijpen kiemschimmels hun kans. Gelukkig is het dit jaar goed gegaan', zegt hij.

Het natte weer van dit groeiseizoen heeft voor Frijns wel gevolgen gehad voor de mechanische onkruidbestrijding. 'Meestal schoffel ik nog een tweede keer als de mais zo'n 75 centimeter hoog is. Maar het was gewoonweg te koud waardoor de mais snel breekt, als je erdoorheen rijdt. Bij 30 graden buigt de mais mooi mee tijdens het schoffelen.'

De ondernemer hoopt op beter weer en een goede bevruchting van de kolven. Hij weet dat de huidige aanblik van de mais nog geen garantie is voor een succesvol jaar. 'Je kunt pas zeggen of de oogst is gelukt, als alle mais binnen is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer